logo

Wim Claeys

<< Terug naar het overzicht

Wim Claeys, Gentenaar, cabaretier, muzikanten en folkzanger. Zijn liefde voor muziek en Gent zit er al van jongs af in. Hij groeide op in een familie waar dialect spreken als een erezaak werd beschouwd en luisterde al vroeg naar de platen van Romain De Coninck en Walter De Buck. Zowel solo als in verschillende folkgroepen staat Wim al 25 jaar op het podium.

www.wimclaeys.be


Wim: “De meeste mensen deugen van Rutger Bregman was het boek dat ik nu nodig had. In tijden van lockdown en vervreemding vond ik dit een deugddoende verademing. Ja, de mens is van nature een empatisch liefdevol wezen dat geneigd is om voor de andere te zorgen, eerder dan om de andere als een vijand te zien die moet vernietigd worden, of minstens voorbijgestoken. 


“Nog een aanrader. Pallieter van Felix Timmermans. Ik ben een grote fan van de Klara-podcasts en één reeks heb ik bijna in één ruk uitgeluisterd: De canon van de Nederlandstalige literatuur. Daarin wordt op zo’n bevlogen en enthousiasmerende manier over Felix Timmermans bruisende meesterwerk verteld dat ik het niet kon laten om het nog eens te lezen. Een beetje nostalgisch wel, maar het blijft de moeite waard om ondergedompeld te zijn in Timmermans’s bruisende, levenslustige en humoristische stijl.

“De Heilige Rita van  Tommy Wieringa is een donker verhaal over een vader-zoon relatie die volledig degenereert in een boerendorp waar zij al 50 jaar wonen, maar dat compleet is veranderd. Het lokale café is in Chinese handen, er komen Oost-Europese hoertjes en criminelen. Een beklijvend verhaal over machteloosheid t.o.v. de wereld, in relaties en in de liefde. Dit was een boek dat me volledig opzoog, ik kon niet stoppen met lezen.”

“Why I am not a christian van Bertrand Russell is een werk dat op de leeslijst van mijn dochter staat in de Moraalwetenschappen. Ik was getriggerd om het boekje te lezen omdat het zo dun is en ja, ik was al geen gelovige, maar na kennismaking met de helderheid en de grootsheid van Russell’s bezwaren tegen het christelijke geloof ben ik er nog dieper van overtuigd dat goden schadelijke verzinsels zijn.