logo

Wouter en de Draak

Eigen beheer (2017)
Te bestellen bij : wouterkuyper@gmail.com of +31-614519404
54:42

Van boven de Moerdijk kregen we dit schijfje toegestuurd met wondermooie akoestische dansmuziek. De kern van de groep bestaat uit trekzak- en fluitspeler Wouter Kuyper en DADGAD-gitarist Joris Alblas. Beide muzikanten deden veel ervaring op in andere Nederlandse folkgroepen zoals VOLT!, Annie & De Boswachter, Lirio en De Vliering. En Wouter Kuyper vertelt graag dat hij muzikaal geboren is in Gooik, waar hij vanaf zijn tiende mee mocht naar de jaarlijkse stage. Hij geraakte er begeesterd door de volksmuziek en geeft nu zelf les en organiseert folkbals.

Voor de gelegenheid krijgt het duo soms versterking van gastmuzikanten Isaac Muller op fluit, Roeland Uijtdewilligen op percussie en Frank van Vliet op trompet en bugel.

Alle nummers zijn eigen werk, maar passen perfect in de traditie van de folkbals. Met deze cd kan de dansmeute dan ook haar gangen gaan op een flinke portie walsjes in diverse maatsoorten, schottisches, mazurka’s, een tovercirkel, een gavotte, bourrées en jigs. Maar de muziek is ook aantrekkelijk genoeg om vanuit de luie zetel te beluisteren. De gitarist tovert meer dan eens bevallige muzikale zinnen uit zijn instrument en legt, wanneer het hoort, een stevige basis waarop de accordeonist gestalte kan geven aan de stukken. Steeds komen beide uitstekende muzikanten tot een mooie symbiose en pakken ze uit met hun virtuositeit en briljante ideeën.

Als de blazer en de percussionist erbij komen, krijg je uiteraard een vollere sound met nog meer ambiance. Maar de meer intimistische momenten met boeiende muzikale dialogen tussen gitaar en trekzak zijn van de bovenste plank. Hun aanpak is vergelijkbaar met die van groepen als Trio Dhoore, EmBRUN en Tref. Muziek met een aanstekelijke drive en met sfeervolle momenten zijn de kenmerken van dit zeer geslaagde plaatje.

René Warny

Datum: October 16, 2018