logo

Valkyrien – Prøv å si noe til meg nå

Grappa usikkforlag AS
HCD7294
40’57’’

Valkyrien speelde al in China en Japan, maar het gezelschap dat in Noorwegen bekend werd onder de naam Valkyrien Allstars, lijkt bij ons voorlopig nog onbekend. Daarom hoeft het echter niet onbemind te zijn. Dat ze in eigen land een stevige reputatie hebben opgebouwd en heel wat prijzen in de wacht sleepten, doet vermoeden dat het een groep met pit is.
Dik tien jaar geleden zochten ze hun weg als authentiek ‘hardangertrio’. De Noorse viool is de rode draad gebleven in hun werk, maar de rest is niet een klein beetje geëvolueerd. Er werd heel wat geëxperimenteerd met traditionele instrumenten, maar intussen hebben ook elektronische samples, drum en synthesizer hun intrede gedaan. Het eclectische instrumentarium wordt gecombineerd met de glasheldere stem van Tuva Syverten waardoor je een heel eigen geluid krijgt voorgeschoteld. Het resultaat is een soort akoestische indie-pop met zelfs ruimte voor alternatieve rock, maar toch blijft de traditie er in verweven.
Op Prøv å si noe til meg nå passeren piano, orgel (trøorgel), banjo, mandoline en natuurlijk de violen tussen hedendaagsere instrumenten in muzikale stoet. Dat het geheel ook nog eens gebracht wordt in dat mysterieuze Noors, maakt het geheel alleen nog boeiender. Want dat is het vast en zeker voor iedereen. Of ook elke luisteraar liefhebber zal zijn, durf ik te betwijfelen. Zelf ben ik nieuwsgierig genoeg geworden om te gaan kijken en luisteren als ze eens in onze streek zouden uitgenodigd worden.

Mieke Evenepoel

Datum: May 30, 2017