logo

Trio Bella Terra – Vol d’été

VDE-Gallo – VDE CD 1427 (2014) – 69:06

Trio Bella Terra - Vol détéFrans-Italiaans gezelschap verkent kosmopolitisch repertoire uit Zuid-Europa, Balkan, Gypsy, klassiek, opera en filmmuziek. Voorwaar een hele opgave. Even nagaan of Trio Bella Terra in zijn opzet slaagt. De muzikanten, geboren en getogen in Rome, Marseille en Arles, zijn bedrijvig in Zwitserland en diverse Zuid-Franse steden. Michel Tirabosco, virtuoos op de panfluit, behaalde tal van internationale onderscheidingen. Sophie Tirabosco, thuis op viool, gitaar en zang, is tevens gediplomeerd in literatuur en poëzie en schrijft koormuziek en concerto’s. Jean-Marie Reboul, klassiek pianist en leraar, is zowel in klassieke muziek als in jazz actief.

Het trio ging op zoek naar mooie melodieën en liederen, maakte er aantrekkelijke arrangementen van en stapelde, via de meersporentechniek, de instrumentale en vocale partijen op tot een volle orchestrale klank. Het repertoire omvat klezmer- en zigeunerstukken, melancholische gezangen uit Macedonië, Roemenië en Hongarije, een song van Ennio Morricone uit de film Mission, het welbekende The Rose uit de gelijknamige film, een lied uit Schindler’s List van Steven Spielberg, een ‘concerto voor een stem’ van de hedendaagse componist Saint-Preux, een pavane van Gabriel Fauré, Spaanse, Italiaanse en Braziliaanse liederen en Napolitaanse klassiekers, zoals Torna a Surriento, ooit door Elvis in de hitparade gekatapulteerd als Surrender.

Sophie Tirabosco zingt met sensibiliteit en meesterschap. Ook de mannen doen hun vocale duit in het zakje. De begeleiding is schitterend. De panfluitist legt een verbazingwekkende virtuositeit aan de dag. De pianist ondersteunt meesterlijk en rostsvast. Kortom, met 20 tracks en bijna 70 minuten krijg je knappe muziek en zang, al is de benadering wel heel academisch, niet echt folky en mist de sound ergens authenticiteit.

René Warny

Datum: July 08, 2016