logo

Trias – Efter Horisonten

GO0916 GO’Danish Folk Music
45’27’’

Hoewel al menig Deense groep het tegendeel heeft bewezen, blijft er in mijn hoofd toch het idee hangen dat daar vooral opzwepende hoempapamuziek wordt gebracht. Het was waarschijnlijk niet hun eerste intentie, maar de kerels van Trias duwen mij met de neus op de feiten: Deense folk is niet oubollig!
Søren Østergaard (kontrabas, harmonium), Jonas Kongsted (violen, mandoline), Christoffer Thorhauge Dam (violen, mandoline) en Rasmus Nielsen (violen, harmonium) creëren op traditionele wijze eigentijdse melodieën. Op hun tweede album Efter Horisonten verrast ook Camilla Skjærbæks de luisteraar twee keer door de melancholie van de nummers nog extra te vergroten met haar warme stem en jazzy versieringen. In Hun går i sne kan je meteen krakende sneeuw voor de geest halen. Bij Undskyld frøken wordt je in een diepe slaap gewiegd om een gemis niet te moeten voelen.
Maar naast die rustige ballads worden we verwend met energiek snarenspel en heel dansbare nummers. Het valt dus niet te verwonderen dat deze heren gezien worden als grote beloftes om de Deense traditionele muziek nog lang en op hoog niveau in ere te houden.

Mieke Evenepoel

Datum: May 30, 2017