logo

Transumanza Sonora – Brigan

Gallistrings
Te koop:  www.discogs.com

Transumanza Sonora is een project dat folkloristische en traditionele thema’s uit de Keltische

wereld samenbrengt (Gallicië, Engeland, Ierland, Asturias) Het is een innovatieve muzikale taal die gemixt wordt met de Zuid-Italiaanse landelijke folklore. Tarantella, tammuriata en folksongs gaan hier samen met muneiras, reels en Bretoense dansen. Het is een uitstekende cd voor wie wil kennismaken met de volksmuziek uit west- en zuidwest Europa.

Francesco Di Cristofaro, Ierse fluit, gaita, thin whistle. Danilo Parolisi, Gitaar, bouzouki en Gabriele Tinto, slagwerk, zijn drie Italiaanse muzikanten en vormen samen Brigan en worden op deze cd bijgestaan door een vijftal gastmuzikanten. Fronna is een a capella nummer, gezongen in een italiaans dialect en de stevige tenortsem brengt je al direct in de volkse sfeer van straatmuzikanten of marktzangers. On the sky is een Iers nummer en reeds bij de eerste noten zie je de “trommelfluit” voorbijmarcheren. We krijgen een Muneira op accordeon met slagwerk op tamboerijn, gevolgd door een carballesa met bouzouki en doedelzak.

Een stukje an dro uit Bretagne die me doet denken aan la Fraternelle. Er volgen een paar nummers met prachtige Ierse fluit, een intro op diatoon accordeon gevolgd door een Bretoense dans. Afsluiten doet deze cd zoals ze begon met het a capella gezongen lied.

Een arsenaal aan folkinstrumenten passeert de revue en de luisteraar krijgt hier een bloemlezing aan gevarieerde volksdansmuziekjes.

Jo Delahaye

Datum: June 01, 2018