logo

Tom Theuns & Paul Russell – In Between Trees

Homerecords.be, 20.10.2014 – 48:24

Tom Theuns & Paul Russell © Eva Koch_1Paul Russel is een singer-songwriter uit Colorado die zichzelf in de beste Amerikaanse folktraditie begeleidt op zijn akoestische gitaar. Zelf omschrijft hij zijn liedjes als “verhalen die de geest willen verheffen, het hart beroeren en de krachten verkennen die een scheppend leven inspireren”. Ergens tussen Leonard Cohen en Richard Thompson in, zo situeert hij zichzelf. Ik zou er nog Simon & Garfunkel durven aan toevoegen.

Russell concerteert in Vlaanderen o.m. samen met Bruno Deneckere, en met Tom Theuns die we eveneens kennen van zijn akoestische gitaar en zang bij o.a. Olla Vogala, Ambrozijn, Living Roots en Aurelia Feria.

Deze twee singer-songwriters-gitaristen trokken zich terug in een ‘cabin in the woods’ (waar en hoe lang dat precies was blijft in het vage…) en schreven er een aantal nummers geïnspireerd op hun wederzijdse passie voor ragtime, countryblues en Europese folk.

Het resultaat is een album met tien, veelal nieuwe luisterliedjes, maar ook een traditional als Scarborough Fair (door Russell acht minuten lang uitgesponnen) of het op een Bach-melodie geïnspireerde The White Clad Virgin. De verhalende stem van beide artiesten past wonderwel in dit concept.

Tom Theuns verrast met gitaarwerk en – vaak literair aandoende-  teksten in nummers als Rise Moon, Song For Brenda, Johnny Blackbone’s Trail en Dreams of Agamemnon. Paul Russell brengt ondermeer Belle & Patch uit zijn album ‘Beautiful Crime’ in, en laat zijn gitaar ruimschoots sliden Old Black Crow. Een cd voor wie houdt van krachtige, verhalende gitaarfolk zonder capsones.

Paul Maes

(foto: © Eva Koch_1)

Datum: June 25, 2016