logo

The Ultimate Guide to English Folk

Dubbel-cd – ARC Music – EU 2671
72:53 & 71:33

In de meeste West-Europese landen was de volksmuziek in het begin van de 20ste eeuw op sterven na dood. Zo ook in Engeland. Hoe paradoxaal ook, de allereerste opnamen van traditionele muziek en liederen die in 1906 op wasrollen werden vereeuwigd en de verspreiding ervan via grammofoonplaten en radio-uitzendingen luidden een periode van passieve beluistering in, na de actieve en cultureel autonome muziekbeleving van geïsoleerde landelijke gemeenschappen. Al was die vernieuwde interesse voor de volksmuziek van onschatbare documentaire waarde, toch moest tot de jaren 1950 worden gewacht op de eerste actieve heropleving in folkclubs en andere ontmoetingsplaatsen. Van die revival van de Britse volksmuziek en –zang, die tot vandaag een onuitputtelijke scheppingsdrang blijft genereren, wil dit dubbelalbum een staalkaart bieden.
Wellicht de belangrijkste spilfiguur in dit proces is Martin Carthy. Met zijn onuitblusbare fascinatie en diep respect voor de traditionele muziek en liederen uit zijn land en zijn creatieve inbreng gaf (en geeft) hij een gigantische impuls aan de folkbeweging en is hij een voorbeeld voor tal van generaties. Zo was zijn versie van Scarborough Fair een bron van inspiratie voor de jonge, destijds in Engeland verblijvende Paul Simon. Met zijn vrouw Norma en haar broer en zus maakte hij ook deel uit van The Watersons, een vocaal ensemble dat de traditie van de Engelse meerstemmigheid voortzette en op zijn beurt o.a. Coope Boyes & Simpson bezielde. Dochter Eliza Carthy werd trouwens ook een van de toonaangevende artiesten van de huidige Engelse folkscene. Het hele gezin is ten andere ook scheppend bedrijvig als Waterson-Carthy. Van die eerste generatie iconen zijn hier eveneens zangeressen Anne Briggs en June Tabor, zanger Peter Bellamy, zanger-concertinaspeler John Krkpatrick, zanger-gitaristen Nic Jones en Martin Simpson en groepen als Blowzabella, The Oysterband en Steeleye Span vertegenwoordigd. Met deze laatste band zitten we bij de folk-rockbeweging die de muziek een meer elektrisch getinte aanpak bezorgde en daardoor ook als voorbeeld fungeerde voor groepen als het Franse Malicorne en het Vlaamse Kadril.
Maar ook de jonge garde is scheppend met haar rootsmuziek bezig en op de compilatie staan een aantal mooie opnamen van Nancy Kerr, Dr. Faustus (een tijd geleden te horen op Gooikoorts), Bellowhead (de dynamische big band van o.m. Jon Boden, de samensteller van deze dubbelaar), Kate Rusby, Roger Wilson, Chris Wood en Andy Cutting  om er maar enkelen te noemen. Al bij al, een representatieve selectie die een uitstekend idee geeft van de Engelse folk.

René Warny

Datum: May 30, 2017