logo

The Monotrol Kid – The Merchant

Broken Silence – 15:00

themerchant-OKOp de debuutplaat ‘What About The Finches’ klonk The Monotrol Kid nog voorzichtig en dromerig, maar met de ep ‘The Merchant’ rolt The Monotrol Kid met de spierballen, vooral met die op de stembanden.
The Monotrol Kid startte als een soloproject van Erik Van den Broeck en naar aanleiding van genoemd debuut werd hij nog vergeleken met Elliot Smith en Nick Drake, maar op deze ep die de voorloper is van een tweede album (‘My Talk My Song’) horen wij echo’s uit seventies rock en Americana. En ondertussen is The Monotrol Kid ook een duo geworden. Van den Broeck nam Philip Mathuis aan boord en ruilde zijn akoestische gitaar ook af en toe voor een elektrisch exemplaar. Live zullen er nog meer muzikanten op het podium staan. De ep werd opgenomen in de Songs & Whispers Studio van Heiko Grein in Berlijn en het is te horen dat The Monotrol Kid heel wat kilometers op de teller heeft. De songs getuigen van eenzame ritten doorheen Europa.
Dit brachten The Monotrol Kid ook in Toscane blijkbaar, want de single die ep en album vooraf ging heet Tuscan Moon. Het is een ijzersterke song die meteen bij het nekvel grijpt en pas loslaat als de laatste noot is uitgestorven. Ook het titelnummer is van een zelden gehoorde klasse. The Merchant kruipt onder je vel door de sterke melodie, de indringende stem en de verfijnde arrangementen.
De twee andere songs op de ep zijn rustiger, maar daarom niet minder straf. Samen met de eerstgenoemde maken Misty Morning Song  en Your Voice dat wij reikhalzend uitkijken naar ‘My Talk My Song’. The Monotrol Kid is onze tip voor Dranouter!

Marc Alenus

Datum: June 02, 2016