logo

Steve Earle & The Dukes: J.T. New West

Steve Earle & The Dukes – J.T.
New West
34:37
Te koop: store.newwestrecords.com

De Amerikaanse singer-songwriter Steve Earle tikt met zijn recentste plaat niet enkel de snaren van de country gitaar aan, ook de gevoelige snaar wordt bespeeld. ‘J.T.’ verwijst naar Justin Townes Earle. De zoon van de singer-songwriter die afgelopen jaar het noodlot tartte en het leven liet op 38-jarige leeftijd.

Met ‘J.T.’ haalt Steve Earle zijn befaamde stokpaardje terug van stal en eert hij zijn helden, in dit geval zijn overleden zoon. Het leven voor Justin Townes Earle mag dan wel abrupt gestopt zijn, zijn repertoire krijgt nieuw leven ingeblazen. Samen met backingband The Dukes zet de singer-songwriter uit Nashville tien nummers naar zijn hoopvolle hand.

Een hand die reikt naar het leven. Het leven leven met passie en betekenis. Vrolijke country deuntjes zoals ‘I Don’t Care’, afgewisseld met mijmerende meesterwerken waarvan ‘Turn Out My Lights’ naar stilte doet grijpen. Met ‘Last Words’ geeft Steve Earle een stem aan deze stilte. Het is symbolisch de laatste track. Het afscheid van vader aan zoon.

De volledige opbrengst van ‘J.T.’ gaat naar Justin Townes Earle’s enige kind, de driejarige Etta. Een mooi gebaar wat de plaat naar een nog warmer niveau tilt. De betekenisvolle plaat, de akoestische klanken al dan niet in combinatie met de elektrische, de innige stemkleur, de kleurrijke albumcover,… Het geheel voelt authentiek aan. Een innigheid die het hart verwarmt.

Lies Tanghe

Datum: May 23, 2021