logo

Solfrid Molland – Musikken er mitt fedreland

Kirkelig KulturVerksted – FXCD397 – 40:19

solfrid Molland - Musikken er mitt fedrelandIn Oslo gelooft een groot deel van de bevolking dat de meeste van de duizend bedelaars in hun stad leden zijn van groepen Roma, zigeuners uit Oost-Europese landen, die in hun rijke land op zoek zijn naar gratis voeding en kleding. De overheid stelde deze zomer een wetsvoorstel op om bedelarij te verbieden. Binnen deze categorie wordt vermoedelijk ook straatmuzikant en violist Valentin Vasile gerekend. Kunstenaar Solfrid Molland nodigde hem uit om samen met diverse muzikanten en zangers met Roma achtergronden een cd te maken, ‘Musikken er mitt fedreland’ (muziek is mijn vaderland).

De productie moet een eerbetoon zijn aan de kracht en spiritualiteit in zigeunermuziek en bestaat vooral uit een traditioneel liedrepertoire. Muzikanten werden van de straat geplukt en ook het plaatselijk kerkkoor mocht hieraan meewerken. De liederen met Noorse teksten gaan over hoop voor een rondtrekkend volk, weemoed, het echte levenslied.

Het is een knap project geworden dat op een kwalitatieve manier eens een positieve kant van Roma in Noorwegen wil laten zien. Muziek op hoog niveau dat ook nog eens verpakt zit in een mooie hoes met hartverwarmende foto’s en (jammer genoeg enkel Noorse) interviews. Er wordt dus op een heel verscheiden wijze een verhaal verteld dat echt uit het leven gegrepen is.

Mieke Evenpoel

Datum: June 24, 2016