logo

Seth Lakeman featuring Wildwood Kin – Ballads of the broken Few

COOKCD644
43’28’’
Cooking Vinyl

Toen de Engelse singer/songwriter Seth Lakeman bij een liefdadigheidsevenement Wildwood Kin ontmoette, werd hij getroffen door de zangkwaliteiten van het trio en de harmonieën die de zussen Emillie en Beth Key en hun neef Meghann Loney moeiteloos uit hun mouw leken te schudden. Een ruwweg opgenomen demo op een mobiele telefoon trok de befaamde producer Ethan Johns (Ryan Adams, Kings Of Leon, Paul McCartney) meteen over de streep om aan hun muzikale kar te trekken.

​‘Ballads Of The Broken Few’is geen samenraapsel geworden van lange epische verhalen. Met vrij universele onderwerpen worden krachtige nummers opgebouwd rond vier stemmen, gitaar, percussie en contrabas.

Nooit gedacht eens een link op te merken tussen Amerikaanse folk en Tuvaanse muziek en toch heb ik hem gevonden in het nummer ‘Silence reigns’. Misschien is het de weemoed die uit eindeloze vlaktes spreekt die maakt dat stemmen en snaren van de andere kant van de wereld toch zo vertrouwd kunnen klinken. Maar even goed lijken er wat Scandinavische invloeden in het strijkerswerk te zitten. Maar waarom zitten zoeken naar vergelijkingen als de muziek gewoon goed zit: geen overdadige franjes, krachtige samenzang, een tikkel ruwheid en een dosis charmerende kwetsbaarheid.

De benen losgooien op een dansvloer ga je bij deze plaat niet doen. Maar als je het rode stof van je laarzen hebt geklopt, bestaat wel het gevaar dat je houten schommelstoel overslaat als je iets te enthousiast gaat mee bewegen.

Mieke Evenepoel

Datum: May 30, 2017