logo

RedCoat – Vanity

Eigen beheer – RC001/2016 – 19’53’’

Hoewel de muzikale kinderschoenen van RedCoat al veelbelovend klonken, is het aangenaam te merken dat na enkele jaren er werk is gemaakt van een volwassen plaat.

Hanneke Oosterlijnck (zang), Jeroen Knapen (gitaar en backing vocals), Jasmijn Lootens (cello) en Quinten De Vlaeminck (double bass) bleven trouw aan hun ondertussen vertrouwde recept: pure, doorleefde en eigenzinnige nummers maken met een pure akoestische bezetting. Dat de teksten op ‘Vanity’ weer allemaal van de hand van de frontvrouw zijn, verklaart natuurlijk wel waarom ze haar stem met zoveel oprechte emotie kleurt. Tegelijkertijd kan ze zich nestelen in de instrumentale zetel die haar kompanen voor haar creëren. De muzikanten weten immers feilloos het juiste geluid uit hun klankkasten en snaren te halen. Door te tokkelen, strijken of soms zelfs bijna te kloppen, zorgen ze bij elke song voor de passende sfeer. Als ze daarbij dan ook nog eens hun stemmen in het geheel weten te vervlechten, kom je tot een sobere maar volle sound. Inhoudelijk is het toch niet zo rooskleurig. Erop gewezen worden dat je niet beantwoord aan wat ‘men’ verwacht, dat je wereld echt niet zo perfect is, vanbinnen een ijzige kilte voelen al dan niet druipend van de regen. Je wenst het niet echt iemand toe, maar er op deze manier naar luisteren, maakt het plots allemaal licht verteerbaar.

Stiekem is het toch wel jammer dat er niet meer materiaal op ons werd losgelaten. Laten we hopen dat dit het hapje tussendoor was en onze honger naar meer binnenkort wordt gestild.

Mieke Evenepoel

Datum: March 27, 2017