logo

Photis Ionatos – Elegio 

homerecords.be – 413309
Te bestellen bij : www.homerecords.be
62:41

De ouders van Photis en Angélique Ionatos wijken in 1969 uit naar België om te ontsnappen aan het Griekse Kolonelsregime. Het gezin vestigt zich in Luik, waar beide kinderen hun studies voortzetten. Angélique trekt naar Parijs en specialiseert zich o.a. in de vertolking van gedichten en liederen van grote Griekse dichters en componisten zoals Odysséas Elytis, Sappho en Mikis Theodorakis.

Terwijl de muzikale loopbaan van zijn zus een hoge vlucht neemt, blijft Photis in Luik, zingt in bescheiden zaaltjes en neemt diverse platen op voor kleine labels. Tijdens zijn 45-jarige loopbaan componeert hij een indrukwekkend aantal muzikale suites op gedichten van moderne en klassieke Griekse dichters en werkt hij samen met o.a. Didier Laloy, Luc Pilartz en Vincent Noiret.

De twaalfde plaat van Photis Ionatos draagt als titel ‘Elegio’. In de oudheid had het woord elegie de betekenis van dodenzang en in de Westerse traditie betekent het een kort melancholisch gedicht of klaagzang. Elk nummer van deze plaat is dan ook gebaseerd op een nostalgisch gedicht. Niet toevallig vinden we hier verzen van Sotiris Tsambiras, dichter in ballingschap, wiens werken als een rode draad door het oeuvre van Ionatos lopen. Maar ook teksten van Homeros en Odysséas Elytis krijgen muzikale bewerkingen. Photis Ionatos stort zijn hart uit in lange, soms repetitieve ontboezemingen, vaak zonder ritmische structuur. Maar wat een kracht en expressie gaat daarvan uit! De zanger/gitarist krijgt uitmuntende muzikale steun van Jean-François Hustin op dwarsfluit, Wouter Vandenabeele op viool, Philippe Guidat op gitaar en Julien Deborman op diatonisch accordeon. Met intens doorleefde muzikale en instrumentale uitlatingen volgt Ionatos zijn opmerkelijk parcours naar de totale cartharsis.

René Warny

Datum: December 17, 2018