Appel rekords
Te koop: www.denappel.be
Eerder toevallig kwamen de drie leden van Cecilia elkaar tegen en er was een directe klik die hen samenbracht om verdere muzikale paden te bewandelen. Reeds 3 cd’s waren het resultaat van hun muzikale wandeling en zelfs een zompige zomer kon hun wandelweg niet in het water doen vallen.
‘Pastourelle’ is hun nieuw meesterstukje en dat mag je wel letterlijk nemen. Folkmuziek uit het hart met veel precisie en passie. Greet Wuyts op diatonisch accordeon, Jan Leeflang op doedelzak en Thomas Hoste op draailier. Drie mensen met een uitgesproken passie voor de volksmuziek en voor de volksinstrumenten. De hoes van Pastourelle toont een dansende dame, een ingetogen foto maar vol beweging die al een beetje de inhoud verraadt; dansmuziek. Openen doen we met doedelzak en invallende draailier en accordeon. De toon is onmiddellijk gezet en het valt mij op dat er heel wat aandacht is geschonken aan de klank. Je zit precies middenin tussen de spelende muzikanten te luisteren. Sfeer; dat is het woord dat ik zocht en dat is direct verder te voelen in ‘Walsje voor Veerle’ en ‘Adelijn’. De verschillende instrumenten worden af en toe subtiel naar voor gebracht en wisselende versieringen maken het geheel interessant en maken ook dat je voortdurend variaties van dezelfde muzikale zinnen kan horen.
In bijgaande booklet staan er fijne tekstjes die de sfeer van de muziek wat omschrijven of die je gedachten op weg zetten om zelf je verhaal van het nummer te schrijven of te dromen.
‘Paddenregen’ start met waterdruppels die in de poel vallen, of er moet een loodgieter naar hun studio komen voor een kleine dringende herstelling. De bastoon komt van de bourdon van de draailier. Thomas heeft zo een eigen stijl om met de draailier om te gaan. Aan de versieringen hoor je al wie het instrument bespeelt. Die eigen stijl zal ook wel deels te maken hebben met zijn interesse voor electronische experimenten met de draailier. (Onze Vlaamse Gregory Jolivet)? ‘On the move’ is een stuk boordevol beweging en de move’s van de ingekunstelde prachtige solootjes zijn pareltjes. Draailier zonder bourdon, het perfect klinkende invallen van de zeer warme klank van de doedelzak en de subtiele bassen van Greet haar accordeon. Ach wat kan muziek een mens soms zo blij maken.
Aan deze opnames, geluidskwaliteit en mastering van het geheel is er hard gesleuteld en dat hoor je want nergens zit er een schroefje los, het is af en dat kan ik niet zeggen van alle cd’s die hier de revue passeren! ‘Pastourelle’ is oorspronkelijk een lyrische dichtvorm waarbij een ridder een schaaphoedster het hof maakt en er een relatie mee heeft. Het is ook een dansvorm. Oorspronkelijk ontstaan uit de salondansen en is een beetje te vergelijken met een mazurka. Cecilia brengt dit stukje dansmuziek zoals je van hen kan verwachten; perfect, sfeervol en weeral ontdek je bij het herbeluisteren steeds weer nieuwe dingen. De woestijnwandeling op kameel of dromedarius is een rustig nummer en neemt je mee in een wat zwoele arabische sfeer waarna de draailier het water oppompt voor een ‘Zompige zomer’. We dansen verder met ‘Katrien’, een walsje en afsluiten doen we met een Giga uit het boek van Gruytters. Pastourelle staat voor folkmuziek zoals het hoort, zonder toegevingen en vooral zeer gevoelvol gespeeld. Zet het kleinood in je cd-kast of beter nog, stop het in je cd-speler en geniet!
Jo Delahaye