logo

Pádraig Rynne – Notify

Liosbeg Records PRCD002 – 49:47

Pádraig Rynne - NotifyOKVan de concertina, een minitrekzak met zes-, acht- of twaalfhoekige zijkant, bestaan twee hoofdtypes : de English concertina (unisonoor = trekken en duwen zelfde klank, chromatisch) en de German concertina (bisonoor = trekken en duwen verschillende klank, diatonisch en semi-chromatisch). De Anglo concertina of Anglo-German concertina is een kruising tussen beide types : zeshoekig, bisonoor, aanvankelijk tweerijig en diatonisch, maar – door het toevoegen van een derde rij – ook chromatisch. Dat type wordt vooral gebruikt in Ierland.

Pádraig Rynne behoort tot de top van de jonge Ierse concertinaspelers. Na enkele formules in zuiver traditionele stijl richtte hij, o.m. met de Franse fluitspeler Sylvain Barou, de formatie Guidewires op, waarmee hij nieuwe horizonten verkende, met zelfgemaakte nummers, Bretoense en Galicische invloeden en vooral vindingrijke arrangementen. Op Notify gaat hij nog een hele stap verder : de muziek krijgt een uitgesproken eigentijdse invulling met een sound die resoluut de rocktoer opgaat, funky vibes en experimentele ingrediënten. Hij groepeerde alle nummers in thematische hoofdstukken, die elk een verhaal uit zijn leven vertellen.

De cd draagt de stempel van producer Tyler Duncan, die tevens instond voor de gitaren, piano, wurlitzer, synthesisers, fluiten, programmatie, samples, kortom het hele klankbeeld. Mike Shimmin speelt drums, Joe Dart elektrische bas en Jeremy Kittel viool. Je hoort het, waarde lezer, verwacht hier geen Ierse folk in puur traditionele trant. De concertina staat nog centraal, maar daarnaast hoor je ook elektrische gitaren en diverse andere elementen uit de popwereld en de elektronische muziek, alles knap georchestreerd. Het is duidelijk de bedoeling naar het rockpubliek toe te gaan met een folkoverschrijdende sound en er muzikaal hoogstaand concertinaspel in te injecteren.

 

René Warny

 

Datum: June 02, 2016