logo

Okra Playground – Noric Notes

OKRAPG-001    NN081, 45’15”

OKRA is ontstaan in 2010 en bestaat uit Päivi Hirvonen  (zang, fiddle, jouhikko), Maija Kauhanen (zang, kantele) speelt ook in Folk’Avant bij o.a. Anna Wikenius, lesgeefster op de stage 2016, Essi Muikku (zang, kantele), Sami Kujala  (elektrische bas), Veikko Muikku (accordeon, synthesizer), Tatu Viitala (percussie).

De muzikanten zijn bekende namen binnen de folk- en popwereld van Finland èn daarbuiten. Je kan ze horen bij groepen zoals o.a. Mari Kalkun & Runorun, Rönsy, Hohka, Malmö en Folk’Avant. Dat een aantal mensen hier invloeden meebrengen uit de Sibelius Folk Academy is duidelijk merkbaar.

Het typische geluid op de cd komt van de kantele, de percussie, samples en de zang. De kantele en de gebogen lier, oude traditionele instrumenten, vormen een nieuwe symbiose met moderne instrumenten en soundscapes.  Deze combinatie is een geslaagde, hedendaagse benadering van de traditionele teksten. De muziek presenteert zich als één boom die uitersten van zijn muzikale takken laat bespelen, waarin geprogrammeerde samples worden gebruikt naast eeuwenoude traditionele teksten die je honger doen krijgen om de inhoud van die traditie te bevatten. Ook al is de taal mij onbekend, ze slagen er wonderwel in de alchemie van deze cultuur heel hedendaags te vertolken.  Het herkenbare Finse gezang neemt je dromend mee door het frisse getokkel van de kantele (traditioneel snaarinstrument in Finland dat tot 40 snaren kan tellen)

OKRA is een voorhoede van tijdgenoten die trouw blijven aan de roots, én hun traditie een plaats geven binnen de wereldmuziek. Deze 6-koppige band wil de luisteraar laten meedrijven op de 1000 meren van de Finse ziel. Deze cd werd aangekondigd bij één van de niet te versmaden WOMEX 2016 showcase selection.

Dirk Fraeyman

 

Datum: March 27, 2017
Tags: