logo

Merema – Kezeren Koiht

Merema
Kezeren Koiht (Oud Gebruik)
CPL 046/ LC 23533

Te koop: www.cpl-music.de

Mordovia is een autonome republiek van Rusland gelegen tussen Moskou en de benedenloop van de Wolga, centraal in het Europese deel van Rusland. 26159,3km2 groot en een dik miljoen inwoners waarvan 300000 in de hoofdstad Saransk, de enige grote stad. De officiële taal is het Russisch en het Mordwiensch. Omwille van de Covid-19 maatregelen geldt er een reisbeperking.

Het behoud van de haast verdwenen Mordoviaanse taal is het doel en opzet van deze cd. De leidster, Ekaterina Modina is al ruim tien jaar de ster van de vele bands waarmee ze optreed.

Merema werd opgericht in 2010 om de cultuur en de taal van haar geboortegrond levendig te houden. Vooral omdat haast niemand de taal nog spreekt. Veelal van Fins-Ugrische afkomst zijn ze onderverdeeld in twee groepen, Moshkaans en Erzyans. De meesten onder hen verstaan amper de teksten van deze liedjes.

Het is een uitgelezen kans om de verlengde polyfone klanken met zijn vele dissonante akkoorden te horen. De meerstemmigheid maakt en geeft dit album een speciale etherische sfeer. De teksten gaan over matchmaking, verdwenen paarden, stervende kinderen, eenzaamheid, een welkom aan vreemdelingen en onmogelijke of tragisch aflopende liefdesgeschiedenissen.

Zeer verzorgde uitgave van een helaas bekend verhaal. Het verdwijnen van meer en meer volksculturen onder druk van een centraal gezag dat meer en meer geurt naar eenheidsworst van slechte kwaliteit

J’O Van Dessel

Datum: February 27, 2021