logo

Les Voisins – Titelloos  album

Eigen beheer (2017), 31:20

Dit album werd opgenomen door de winnaars van het Folkpodium 2017 van Muziekmozaïek. De twee jonge muzikanten komen uit onze buurregio Wallonië en heten heel toepasselijk “Les Voisins”. Adrien Raskin en Laurent Cajot spelen gitaar en zingen allebei. Op dit schijfje prijken 13 nummers, allemaal liederen. Het gitaarspel is voortreffelijk en klinkt wonderwel samen met de zangpartijen. Het accent ligt echter op de zang, keurig tweestemmig, meestal met begeleiding, af en toe a capella.

Het eerste lied komt uit de Provence (een versie van het kerstlied ‘Boute selle’, ooit vereeuwigd door Malicorne). Verder herkennen we een branle coupé, o.m. gepopulariseerd door La Bamboche, een kinderliedje waarvan de tekst door Victor Hugo werd geschreven, een oorlogslied uit het repertoire van Mélusine, een minder bekende versie van het slaapliedje ‘Au clair de la lune’ en een traditioneel drinklied uit de 16de eeuw (‘Le Tourdion’, oorspronkelijk een dans uit de 15de eeuw). Maar het duo zingt ook in het Engels en waagt zich zelfs aan een Schotse ballade uit de 17de eeuw (‘Twa Corbies’). Verder brengen ze hun versie van ‘Where did you sleep last night’, een Amerikaanse traditional uit de Appalachen, beter bekend als ‘Black Girl’ of ‘In the Pines’ in de uitvoeringen van Leadbelly en Nirvana. Ook een Engels mijnwerkerslied uit Northumberland (‘Blackleg Miner’, een succesnummer van Steeleye Span) passeert de revue. De cd eindigt met een korte versie van het schunnige lied ‘Il était une fillette’.

Les Voisins kennen dus hun klassiekers en hebben blijkbaar veel geluisterd naar de pioniers van de folk. Ze putten zowel uit het oude Franse repertoire als uit het Engelstalige gemeengoed. Maar ze doen er steeds hun eigen ding mee, knap gezongen en tiptop gespeeld. Bravo Les Voisins!

René Warny

Datum: December 13, 2017