logo

Les Round’Baleurs – Balk Folk/Fest Noz

22:34
Les Round Baleurs (Mieke)OKDe geschiedenis van Les Round’Baleurs begint ergens in 2002, maar enkele muzikantenwissels en wat pauzes later zijn ze nu al een zestal jaar het viertal dat onlangs de mini-cd uitbracht: Bal Folk/Fest Noz.
In eerste instantie was het de bedoeling om in pubs te jammen met een verzameling Ierse tunes, Québecse muziek en Franse folk. Maar met de jaren kwam de wijsheid, of op z’n minst de goesting om meer hun eigen ding te doen. De fond bestaat uit Normandische en Bretoense traditionele dansen die ze verrijken met eigentijdse arrangementen. Zelf willen ze eclectische bals spelen die de energie in de dansers laat bruisen van ‘orteils jusqu’aux oreilles’. Benjamin Fabian, Camille Philippe, Nicolas Gicquel en Lucie Perier zijn in staat om je op korte tijd allerlei Bretoense en andere dansavontuurtjes te laten beleven. Daarbij blijven ze trouw aan een basis-instrumentarium: houten dwarsfluit, gitaar, viool, klarinet en wat kleine percussie. Maar net daardoor worden ze gedwongen om de mogelijkheden ervan zoveel mogelijk te gaan gebruiken.

De thema’s blijven in ieder  geval heel traditioneel en puur, maar dragen inderdaad een aanstekelijke energie met zich mee die vermoedelijk de dansvloer tijdens een Fest Noz kan doen daveren.


Mieke Evenepoel

Datum: June 01, 2016