logo

Les Frères Herrou – Beilhadeg er Releg

Hent Telenn Breizh FH01, 68:47

Dit is de zevende productie van Hent Telenn Breizh, een vereniging die ijvert voor de instandhouding van de oude Bretoense harp. De klankkast van dit soort harp is gesneden uit één enkele blok wilgenhout. Ze heeft bronzen snaren die met de nagels worden betokkeld. Een beeldhouwwerk van deze harp bevindt zich op het zuidportaal van de kathedraal van Quimper. Ze wordt ook wel Keltische harp genoemd, omdat ze in alle Keltische landen voorkwam tot in de 18de eeuw. Er zijn echter maar drie middeleeuwse exemplaren bewaard : de Brian Boru Harp (Ierland), de Lamont Harp en de Queen Mary Harp (Schotland).  Deze harpen werden gebouwd volgens de sacrale geometrie, een systeem dat ook en vooral in de architectuur werd toegepast. Daarbij spelen de getallen 3, 4 en 5 en de ermee verbonden driehoek, vierkant en vijfhoek een hoofdrol. De sacrale geometrie bereikte een hoogtepunt in het tempelcomplex van Stonehenge en in de Gotische kathedralen.

De gebroeders Herrou nodigen ons uit op harpmuziek en liederen gevonden in de archieven van Relec, een oude Keltische site en later een Cisterciënzerabdij. Jean en Mikaël leerden harp spelen van hun moeder Violaine Mayor en instrumentenbouw van hun vader Joel Herrou. Van oude traditionele zangers leerden zij het Bretoense repertoire dat ze met hun jeugdige frisheid en virtuositeit nieuw leven inblazen. De twee broers kaapten verschillende prijzen weg, zowel voor zang als voor harp. Ze zijn dan ook veelgevraagde muzikanten op tal van concerten en festivals.

Van de 17 nummers op dit album zijn er 4 instrumentaal. De overige tracks zijn meestal lang uitgesponnen liederen die worden gezongen door Jean Herrou en soms door moeder Violaine. Dompel je onder in mystieke Bretoense sferen met duistere ballades, gavottes, ronds, gwerzioù en plinns.

René Warny

 

Datum: March 27, 2017