logo

Lenny en de Wespen – Pleisterplaat

Lenny en de Wespen
Pleisterplaat
Buzz Records – LEDW005

Te koop: www.lennyendewespen.be/shop

Pleisterplaat is niet onmiddellijk een folk plaat, maar toch denk ik dat het een schijf is die door menig lezer zal gesmaakt worden. Toen ik de cd beluisterde, was ik aangenaam verrast. De cd klinkt heel homogeen, en toch heeft elk nummer zijn eigenheid. Er zijn, in vergelijking met vroeger materiaal, twee dingen die me troffen: de teksten worden bij elke cd steeds poëtischer. Het zal wel te maken hebben met de persoonlijke en maatschappelijke situatie waarin de teksten tot stand kwamen, maar Lennaert Maes weet wel een goede toon te raken, die mooi poëtisch verwoordt waarover het gaat, en tegelijk het juiste muzikale kleed rond zich krijgt.

Het tweede dat me trof was dat Lennaerts stem echt heel mooi overkomt wanneer ie laag en in quasi parlando zingt, zoals in Zondebok. Het doet me wat denken aan Leonard Cohen (en dat is als compliment bedoeld, ik ben nogal fan).

Puur commercieel gezien mis ik een instant radio hit, genre Hey Marie, of Radio. Een nummer dat zich na twee keer beluisteren in je oor wurmt, hoewel Ohlalalala toch wel in de buurt komt.

De opbouw staat me wel aan. Niet echt rechtlijnig, maar een mooie afwisseling tussen donkere en opgewekte nummers. Ik vind de manier waarop ‘Rum’ de overgang maakt van ‘Ohlalala’ naar ‘Stille Uur’ heel mooi. Hoe het arrangement initieel een andere sfeer uitademt dan de tekst, maar dan toch langzaam uitdooft, om op het einde nog eens op te veren.

Ook deze keer is de afsluiter mijn favoriet. In dit soort nummers zijn Lenny en zijn Wespen echt wel straffe mannen. Alle vijf hebben ze op hun manier ervoor gezorgd dat Pleisterplaat een zeer goede schijf is geworden. Bassist Mathias Moors schreef de muziek voor de prachtige openingstrack, gitarist Roeland Vandemoortele die voor E314. Lennaert Maes zelf zorgde voor alle teksten en de overige muziek. Multi-instrumentalist Andries Boone deed de productie en mixing van ‘Januari’. De algemene productie was in handen van jongste lid Roeland Vandemoortele samen met Lennaert Maes. Drummer Bert Huysentruyt zorgde voor de mixing en mastering.

Tenslotte nog een hele dikke pluim voor de tekeningen van Vicky Bogaert. Prachtig dat elk nummer er op die manier nog een laagje bij krijgt. Nu nog hopen dat de culturele centra snel opengaan, want daar horen Lennaert en zijn Wespen thuis (en op de festivals ook natuurlijk).

Steven Vanderaspoilden

Datum: February 27, 2021