logo

Lenny & De Wespen – Instant

Buzz Records LEDW004
Te koop: www.lennyendewespen.be

Begin 2017 bracht Lennaert Maes zijn Wespen terug bijeen voor een doorstart van Lenny & De Wespen, met een nieuwe cd “Zin”. Dat dit een goede beslissing was, bewijst het succes dat de groep sindsdien mocht ondervinden. In dit elan kwam dan ook snel de goesting naar boven om nieuwe nummers te schrijven. Sinds dit najaar ligt “Instant” in de rekken. Instant een conceptplaat noemen is misschien wat overdreven, maar veel van de teksten gaan toch over het gevoel van gejaagdheid en instant-invulling van behoeftes. Alvast iets dat vandaag heel prominent aanwezig is, vergeleken met een aantal jaar terug. Hoewel Lennaert aardig wat kan zingen, kan je hem bezwaarlijk de beste zanger van zijn generatie noemen. Maar teksten schrijven, dat doet hij ongetwijfeld wél als de beste. Ook op deze plaat vind je die typische Maes schrijfsels. Heel gevarieerd, vaak lichtvoetig op het eerste gezicht, tot je er even blijft bij stil staan, en de diepere betekenis meekrijgt. Soms heel poëtisch (het wondermooie “Hoe jij anders bent” bijvoorbeeld) vaak met een kwinkslag, zo kennen we Lenny. Maar vergeet niet, de zot zegt al lachend de waarheid.
De cd is mooi opgebouwd, beginnend met hitmateriaal zoals ‘Alles gaat goed’ of ‘Radio’. Geleidelijk aan worden de nummers gelaagder, zowel in tekst als in muziek. ‘Zij komt’ is hier een mooi scharniernummer. De echte apotheose komt met de twee laatste nummers. ‘Dranouter’ en als absoluut topnummer ‘Zal je dragen’.  Het zijn beide nummers van meer dan 7 minuten lang. Dranouter is een zachte parlando, die perfect de sfeer van een festivaldag 2 jaar terug beschrijft en uiteindelijk uitmondt in een prachtig instrumentale outro. ‘Zal je dragen’ heeft een tekst van een poëtische schoonheid die overgaat in een pracht van een instrumentaal meesterwerk. Hier tonen de Wespen (Andries Boone, Mattias Moors, Bert Huysentruyt en Steven Vervaet) dat ze naar een niveau gestegen zijn waar er niet veel thuis horen.  Dit is echte topklasse.

Instant is geen folkplaat, Lenny & De Wespen zijn geen folkgroep. Maar deze mensen zijn wel in wat ze doen en schrijven geïnspireerd door de traditie. Ze kennen hun klassiekers. En ze zullen menig folkie met deze plaat kunnen verleiden.

Steven Vanderaspoilden

Datum: December 17, 2018