logo

Le Bour-Bodros Quintet – 5

CD Paker Prod – 015 (2014) – 48:22

Le Bour-Bordros Quintet - 5Het duo Le Bour-Bodros is een gevestigde waarde op de festoù-noz, de Bretoense dansfeesten, die zich vanaf de jaren ’50 vanuit Neder-Bretagne over de hele regio verspreidden en zowel bij jong als oud een enorme populariteit genieten. In 2012 werd de fest-noz zelfs opgenomen in de Unesco-lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid.

Het duo krijgt hier versterking van drie andere muzikanten. Alle nummers zijn composities van de groepsleden, maar sluiten netjes aan bij de traditie. Met dit kwintet krijg je dan ook een representatief staaltje van Bretoense dansen: hanter dro, gavotte, tovercirkel, wals, rond de loudéac, baleu en schottische.

De muzikanten houden zich aan een strikt danstempo, met frequente tempowisselingen, waardoor je als luisteraar/danser in een opwindende sfeer wordt ondergedompeld. In een paar nummers wagen ze zich wel aan wat free-jazzimprovisaties, maar dat loopt nooit de spuigaten uit. Timothée Le Bour componeeerde de meeste stukken en speelt drie soorten saxofonen. Hoewel je in een traditioneel Bretoense bezetting veeleer de bombarde, biniou en veuze als blaasinstrumenten zou verwachten, doen de sopraan-, alt- en barytonsaxofoon geen afbreuk aan de typische sound. De andere blazer, Erwan Menguy, geeft met zijn houten-dwarsfluit de melodieën mee vorm. Ook hij stond in voor een groot aantal composities. En de derde solist, Youen Bodros, vormt met zijn diatonisch accordeon de link tussen de blazers en lost hen melodisch af, waardoor ze dan in een begeleidende rol kunnen kruipen. Zo krijgt elke instrumentalist de kans om zich langs al zijn kanten te laten horen. De ritmesectie bestaat uit gitarist Erwan Moal die de tempowisselingen leuk accentueert en bassist Erwan Volant. De eerste cd van Le Bour-Bodros Quintet is zonder meer een voltreffer.

René Warny

Datum: July 10, 2016