logo

La Talvera – Cançons del Cap del Pont

CORDAE/La Talvera – TAL18 – 58:17

La Tavera Caçons del Cap del Pont-OKLa Talvera ontstond in 1980 uit de vereniging Cordae, die via veldwerk, onderzoek, publicaties en opleidingen zorgt voor het behoud en de bekendmaking van het Occitaans cultuurpatrimonium.

Het recentste album van La Talvera gaat samen met een apart aan te schaffen boek met liederen, muziekjes en spelen uit Albi en omstreken. De cd telt 22 liederen uit een zeldzaam handschrift van Gabriel Soulages, advocaat en burgemeester van Albi van 1877 tot 1888. De laatste jaren van zijn leven noteerde Soulages 250 liederen en melodieën die hij hoorde bij familieleden en kennissen. Die waardevolle verzameling bevat een uitgebreid repertoire wiegeliederen, aftelrijmpjes, kinderdeuntjes, spelen, traditionele ballades, danswijsjes en composities van plaatselijke volkszangers.

De meeste van die nummers tekende hij op in Lo Cap del Pont, een arbeiderswijk in het industriële gedeelte van Albi, vandaar de titel van dit album. La Talvera hanteert een stijl die respectvol is voor de traditie, met instrumenten zoals diatonisch accordeon, doedelzak, hobo, fijfer, fluit, klarinet en allerhande percussie, maar kiest wel voor een eigentijdse interpretatie van liederen en melodieën, om ze aantrekkelijk te maken voor een hedendaags publiek. Het ensemble pakt uit met een bonte verscheidenheid aan zang en muziek, alles bijzonder knap uitgevoerd. Zangeres Céline Ricard speelt fijfer en hobo en zingt met veel overgave. De groep vult de door Gabriel Soulages genoteerde liederen regelmatig aan met koepletten die zij tijdens haar eigen veldwerk kon optekenen. Levende traditie dus, aangeboden door bedreven muzikanten en een schitterende zangeres met een hart voor het eigen erfgoed en liefdevol doorgegeven aan de volgende generaties. Een welverdiende tip!

René Warny

Datum: June 02, 2016