logo

La Panika – Darmadan

Zephyrus Music
52’32”
Te koop: www.zephyrusrecords.be

Tien jaar was het al geleden dat La Panika uitpakte met hun eerste album Balkan ‘Afan Toufan’. Met ‘Darmadan’ breien Bento Blanquaert en zijn Bulgaarse compagnon Petar Elmazov samen met hun tien gekke vrienden een prettig gestoord chaotisch vervolg.

Tijdens die tien jaar zijn brede invloeden uit het mediterrane bekken merkbaar binnengeslopen. Van Turks-oosters tot Siciliaanse folk worden de klanken gemengd in en door deze kruising tussen een Balkanblaasorkest en een zigeunerband.

Het leven is een feest en dat zullen we geweten hebben. Ik weet niet of de lezer ooit een gipsy trouwfeest mocht bijwonen? Ik ook niet, maar zo moet het er ongeveer aan toe gaan. Razende ritmes, een veelheid aan klanken met als enig doel: Dansen grenzend aan waanzin!

Af en toe sluipt er enige melancholie binnen. De uitgeputte danser wordt enige rust gegund, een tel later barst de band weer uit in een vulkaan van blaasgeweld met als gevolg onweerstaanbare tintelingen die de benen in beweging zetten.

Twaalf, vaak lange, nummers knallen uit de boxen en nemen de luisteraar mee in een spetterend feestelijke sfeer. Een enkele keer intiem, soms loopt de ziel over van heimwee, maar altijd loert achter het hoekje de bandleider die zijn troepen aanvuurt, het ritme gaat omhoog samen met de intensiteit, de speelvreugde spat er af en besmet iedereen binnen gehoorsafstand.

De avond valt maar het feest gaat door, de alcohol doet zijn werk, hier en daar haakt iemand uitgeput af en toch gaan we door, tot het gaatje en dan weer verder. Feest, vreugde, joligheid, u bent gewaarschuwd!

Graag ook nog een eervolle vermelding voor de schilder van het werk op de cd cover Bart Silon. Die in november overleden is.

Jo Van Dessel

Datum: December 17, 2018