logo

La Bergère – Etreintes

AEPEM – 31:12

0002111561_10La Bergère is het trio van de Franse zangeres Sylvie Berger. Deze kleine en fijne dame met haar heldere, hoge stem kan je kennen van haar samenwerking met Gabriël Yacoub, Ambrozijn, Eric Montbel of jazzmuzikant Jean-Marc Padovani. Sylvie maakte destijds ook deel uit van de vijfstemmige vrouwengroep ‘Roulez Fillettes’ van Evelyne Girardon. Dit voorjaar schitterde La Bergère in Folkclub ’t Ey waar ze hun nieuwe plaat kwamen voorstellen.

Sylvie Berger (zang), Julien Biget (gitaar, bouzouki, toetsen en zang) en Emmanuel Pariselle (accordeon, fluit en zang) ontmoetten elkaar in de muziekscène van de jaren negentig. Ze vonden elkaar in een gemeenschappelijke passie voor teksten en de melodieën uit de mondelinge traditie, zoals die sinds de 19e eeuw in het landelijke Frankrijk werden verzameld.  Dit weinig bekende repertoire inspireerde hen eerder al tot twee albums, die mee werden gearrangeerd en geproducet door Gabriël Yacoub. ‘Ouvarosa’ (2002) en ‘Fi de l’eau’ (2006) werden uitstekend ontvangen door pers en publiek.

Dit keer doet La Bergère ze het zonder Yacoub. Groepslid Julien Binet nam de productie voor zijn rekening. Er zijn ook opvallend weinig gastmuzikanten op deze plaat: Gilles Chabenat (draailier) mag twee nummers meespelen, Yannick Hardouin (bas) slechts eentje.

De titel van het nieuwe album ‘Etreintes’ laat zich vertalen als ‘omhelzingen’.  La Bergère verzamelde traditionele liederen over het lichaam, over zijn pleziertjes en zijn kwetsuren. Volkse liedteksten zijn naïef en rauw. Geliefden verwarren liefde en lust, jonge meisjes verliezen hun onschuld en veranderen. Het derde album van La Bergère dompelt ons onder in een wereld van verlangen, duisternis en wreedheid. Zijn het verhalen, dromen of hedendaagse realiteit? Alleen het echte leven kan dat vertellen…

Een album met interessant traditioneel materiaal uit verschillende streken in Frankrijk. Eenvoudig en mooi gearrangeerd, met een vleugje meerstemmigheid, maar vooral met de glasheldere stem van Sylvie Berger centraal.

Stella Van Hofstraeten

Datum: June 13, 2016