logo

Katastroof – Loezers

CNR records – 47:46

Katastroof 2014-3Jos ‘Smos’ Hermans beloofde in dit tijdschrift, in het eerste nummer van 2014, dat de volgende cd van Katastroof een volledig akoestische plaat zou worden. Hij hield woord en dat verdient een cd-bespreking.

De Antwerpse folkgroep Katastroof bestaat inmiddels 37 jaar. ‘Loezers’ is hun 25ste  ste plaat, als je tenminste de verzamelplaten en ‘speciallekes’ niet meerekent. Met dit album grijpt het trio terug naar de stijl waarmee Katastroof in 1977 debuteerde: akoestische volksliedjes op bijhorend instrumentarium uit ‘deezekestijd’.

Voor de opname van de 18 liedjes werden instrumenten uit de beginjaren van de groep letterlijk vanonder het stof gehaald. Van trekzak tot boertsjak, van hommel tot zymbalon. Van banjo en bouzouki tot unieke rariteiten als de sitarlaika en de jerrycan-basdrum. Ook ukelele, mandoline, mandola, banjoline, tenorbanjo, flamencogitaar, vingercastagnetten, wasbord, metallofoon en de strijkbas werden uit de kast of van de muur gehaald. De heren laten horen dat ze een heel gamma aan instrumenten bespelen en ze doen dat gedoseerd, met kunde en smaak. Zjuul, Jos en Stef beschikken ook nog steeds over een stevig en complementair stemgeluid.

Tekstueel steekt de groep als vanouds de draak met alles en iedereen die ze ‘fout’ vinden. Ze bezingen randfiguren als pornosurfers, hoerenlopers, charmezangers, crisisgrieken, schuinsmarcheerders, kakmadammen en West-Vlaamse boerenmeiden. Het valt ook op dat de heren op deze plaat meerdere keren de draak steken met hun eigen, ietwat gevorderde, leeftijd. De teksten zijn vaak plat, maar geregeld dwingt een verrassende wending of een goeie zinsspeling tot een lach. Er zit voldoende inhoud in deze plaat om geboeid te blijven luisteren. Zo is er bijvoorbeeld het lied over crisisgriek ‘Ixenhopulos’, het ironische a capella sorteerlied ‘’t Goei voorbeeld’ of het heerlijk herkenbare ‘Ouwe zak’.
Mooi en creatief gedaan ouweheren, wij wensen jullie nog meer van dat.

Stella Van Hofstraeten

Datum: June 13, 2016