Etnisk Musikklubb – EM120 (2017)
43:59
Te koop: www.amazon.co.uk
Deze Noorse dames brengen muziek uit Åseral, een gemeente in het bergachtige binnenland van de provincie Vest-Agde (in het Zuiden van Noorwegen). Åseral heeft een rijke en zeer oude – vooral vocale – muziektraditie. En gelukkig werden daarvan veel opnames gemaakt in de jaren ’20 van vorige eeuw.
Kari Røynlid, de zangeres, groeide op in Åseral, kreeg de liederen die dit album sieren met de paplepel ingegoten en leerde veel van Ingebjørg Liestøl, een der grote figuren van het traditionele lied in de regio.
Mari Ormberg, de violiste, komt van Jostedalen, aan de voet van de grootste gletsjer van Europa. Ook zij groeide op in de volksmuziektraditie. Ze werkte met spelemannen uit diverse streken van Noorwegen. Haar instrument is de hardingfele. Deze Hardangerviool of Hardangervedel heeft onder de vier melodiesnaren nog vier of meer resonantiesnaren (of sympathiesnaren) die het instrument een extra galm verlenen. De kam is vlakker dan op een gewone viool en het instrument is meestal uitbundig versierd.
Strict genomen is dit geen duo : beide dames doen hun ding apart, behalve op de allerlaatse track. Overal elders zingt Kari a capella en speelt Mari solo. Je hoort dus afwisselend één of twee liederen en één of twee instrumentaaltjes. De liederen komen uit de traditie zoals bewaard door de reeds genoemde Ingebjørg Liestøl en andere pioniers van de lokale volksmuziek. Voor de melodieën vond Mari inspiratie bij spelemannen als Gunnar Jensson Austegard en Lars Torsson Juvasstøl. De stukjes zijn meestal vrij kort, maar er staan er dan ook ruim 32 op dit album. Kari Røynlid heeft een knappe, aangename stem en Mari Ormberg speelt meesterlijk. Het inlegboekje bevat veel informatie en foto’s, maar, behalve een korte inleiding in het Engels, is de tekst uitsluitend in het Noors gesteld. Puur traditionele zang en muziek, maar aangenaam om te beluisteren.
René Warny