logo

KA/PO – In Concert

FOOL 105 (2014) – 66:32

KAPO - in concertDit fraaie album komt uit de VS en KA/PO staat voor het Amerikaans/Vlaamse duo Karen Ashbrook en Paul Oorts, twee muzikanten die bij de cursisten van de jaarlijkse Gooikse stage voor traditionele muziek geen onbekenden zijn. De meeste nummers werden live opgenomen tijdens een concert dat het getalenteerde duo in 2013 speelde in Washington en de cd werd aangevuld met enkele studio-opnamen. Naast een royale speelduur van ruim 66 minuten krijg je ook kwaliteitsvolle muziek te horen, die meer dan eens lekker swingt en van aanvang tot slot uitermate genietbaar overkomt.

Het hakkebord van Karen Ashbrook staat uiteraard centraal en haar gemusiceer is dan ook subliem, maar mede door een schrandere opbouw van de aanhoudend sterke melodieën en de knappe arrangementen varieert het klankbeeld voortdurend. Ashbrook speelt ook houten dwarsfluit en haar partner Paul Oorts neemt de andere snaarinstrumenten en het accordeon voor zijn rekening. Hij schittert vooral op harpgitaar, een bijzonder rijk solo- en begeleidingsinstrument. Verder speelt hij cister en één enkele keer waagt hij zich aan een lied : een ludieke Nederlands-Engelse bewerking van ‘Ik hou van alle vrouwen’. De setlist is een weergave van de roots der twee muzikanten : enerzijds Angelsaksische melodieën uit de Ierse traditie, de Engelse barok en anderzijds Vlaamse dansen uit de bagage van Paul Oorts, maar evenzeer spelen zij Waalse, Franse, Galicische, Italiaanse en Griekse deuntjes alsook eigentijdse composities.

De keurig verzorgde drieluikhoes verschaft nuttige informatie over de nummers en de opnamekwaliteit is onberispelijk. Kortom een hebbeding dat de liefhebber van heerlijke akoestische muziek urenlang luistergenot zal verschaffen. Om al die redenen krijgt Ka/Po in Concert van ons een TIP!

René Warny

Datum: July 08, 2016