logo

John McDonough: Second Chances

John McDonough
Second Chances
32:43
Te koop: johnmcdonoughlive.com

Met het album ‘Second Chances’ keert de Amerikaanse folkzanger en songschrijver John McDonough terug naar zijn roots. Naar zijn liefde voor een volledig akoestische setting waarbij woorden en melodie meer dan ooit op de voorgrond treden.

De titel van het album verklaart meteen waarom de Texaanse singer-songwriter naar eerder verschenen deuntjes greep uit zowel ‘Dreams and Imagination’ (2014) als ‘Surrounding Colors’ (2016). Onder het motto dat alles en iedereen een tweede kans verdient, blaast hij dan ook oude nummers nieuw leven in zonder aan authenticiteit te verliezen. Integendeel. Met de nadruk op (opr)echtheid, grijpt John McDonough samen met Kris Farrow en Cody Rathmell naar een tweede kans alsof het de enige was.

‘The Place Where I Belong’, de eerste song op het album, voelt aan als thuiskomen. Met enkel een akoestische gitaar, zang en backing vocals wordt de toon gezet. Een gevoel van puurheid dringt zich op. Warmte. Een gevoel dat zich een weg weet te banen doorheen de tien tracks.

De soms repetitieve, voorspelbare muzikale melodieën vormen een houvast in een wereld waarin tegenwoordig alles onvoorspelbaar lijkt. Zelfs de inhoud van de teksten leunt aan bij het teruggrijpen naar wat vertrouwd oogt. Naar het verlangen ervan.

‘I’m home’ vat dit verlangen samen en doet hunkeren naar een me-time-moment. Mijmerend onder een dekentje met een kop thee. Vergezeld worden van een warme doorleefde stem op een koude winterdag. Op tonen die niet enkel warmte, maar eveneens rust scheppen.

Lies Tanghe

Datum: May 23, 2021