logo

Jankobus Seunnenga & Dick Vestdijk – Voor het Land

Seun Records – 004 (2017), 29:23

Deze cd bevat tien op muziek gezette gedichten van gevestigde Nederlandse poëten zoals Simon Vestdijk, Jan Jacob Slauerhoff en Herman Gorter, maar ook van minder bekende hedendaagse dichters als Levi Weemoedt, H. Mandemaker, J. Troelstra, Fries de Vries en Jan Greshoff. Jankobus Seunnenga en Dick Vestdijk kozen elk vijf gedichten en zingen ze apart of samen. Beide zangers spelen ook gitaar. Hier en daar wordt het klankbeeld vervolledigd door een altviool, maar de aanpak blijft puur akoestisch, zoals gebruikelijk voor een album met luisterliederen. Jacobus Seunnenga heeft heel wat op zijn actief. Hij bracht al twee andere poëtische albums uit, maar verwierf bekendheid met de band Kobus gaat naar Appelscha, een punkband en met het country- & folkduo Pigmeat.
Zijn kompaan Dick Vestdijk is de zoon van Simon Vestdijk, een van Nederlands grootste en productiefste dichters, ooit zeven keer genomineerd voor de Nobelprijs literatuur. Dick Vestdijk is van opleiding sterrenkundige; hij speelde tevens de rol van zijn vader in een van de verfilmingen van diens leven.
De toon van de muzikale gedichten op ‘Voor het Land’ is sterk uiteenlopend : absurditeit, cynisme, weemoed, berusting in het noodlot, blinde verliefdheid, vergankelijkheid van de roem, drukte van de grootstad, melancholie in de herfst, twijfel over de toekomst van de planeet, tomeloos genot…
De zang is behoorlijk en de begeleiding sober, doch kundig. Voor liefhebbers van hoogstaande poëtische liederen.

René Warny

Datum: September 26, 2017