logo

In Extremo – Quid Pro Quo

Vertigo/Universal
42’46’’
Te koop:  www.discogs.com

Voor de gemiddelde folk metal fan heeft ‘In Extremo’ geen introductie meer nodig.  Met een carrière van 19 jaar en 9 albums zijn ze wel gekend in het genre. Wat ze anders doen om uit te  steken tussen de rest, is dat ze een grote invloed hebben van zowel de folk wereld als de metal wereld. Dit doen ze met enorm catchy rifs en mooie traditionele passages. Quid Pro Quo is een Latijnse uitdrukking dat vertaald  “het een en het ander” betekend en er bestaat geen betere titel om dit album te beschrijven. Het album heeft een mix van krachtige en meer “metal gerichte songs” en meer medievaalse nummers. De  hardere songs kommen vooral sterke thrash metal riffs voor. De drums zijn simpel maar ondersteunen de nummers perfect. En boven dit allemaal komen de doedelzakken die het bijna onmogelijk maken om te dansen.

Het tweede deel daarentegen is leunt iets meer en folk en medievaalse kant. Hier komen de meer traditionele instrumenten in de spotlicht. Er is hier ook een grotere variatie aan van. Het zijn ook niet meer alleen doedelzakken maar ook schamelei en een draailier. De distorted guitars zijn nog steeds aanwezig maar zijn iets subtieler en de drums iets ingetogener. Het echte constante in beide delen is de zang. De stem van frontman ‘Das‘ Letzte Einhorn heeft een donkere en gevaarlijke toon. Het doet soms wat denken aan de stem van ‘Rammstein’ frontman Till Lindemann (dit in een positieve zin).

Dit zou de soundtrack kunnen zijn van een episch fantasieverhaal en zal in de smaak vallen bij zowel metal als folk fans.

Bart Deroissart

Datum: June 01, 2018