logo

Himla – Himla

Himla
Himla
GO Danish Folk Music
36:56
Te koop: folkshop.dk

Woorden. Soms is het niet nodig om ze te begrijpen, maar om te voelen. Voor wie niet vertrouwd is met het Deens of het Noors, is de muziek van het trio Himla een waas van mysterie. Toch laten de drie dames met hun gelijknamige debuutplaat de muziek spreken.

De Scandinavische samenwerking tussen zangeres en songwriter Adine Fliid, celliste Oda Dyrnes en klarinettist Siri Iversen ademt melancholie en levensvreugde. Waar deze melancholie de levensvreugde ontmoet, daar ontpoppen zich de klanken van het trio. In een universele taal, de taal van de muziek.

De lyrische zang baant zich doorheen de tien songs een weg in de emoties van het dagelijks leven. Van vreugde tot verdriet. Met een exploderend spectrum aan gevoelens ertussenin. Verweven in akoestische klanken, piepen sonische experimenten aan het oppervlak.

De plaat neemt onverwachte kronkelingen aan. Een major klank uit onvoorziene hoek, een zweverige stemverheffing of een plotsklapse ommezwaai van ritme. De muziek van deze Scandinavische muzikanten zit vol verrassingen. Onvoorspelbaar. Net zoals het leven met zijn plotse wendingen en bochten.

Met ‘Himla’ klopt het plaatje. Een plaat die helpt voelen. Verbinden. Opgekropte emotie bevrijden. ‘Himla’ roept herinneringen op en raakt.

Lies Tanghe

Datum: May 23, 2021