logo

Heruitgave van 3 albums van Jofroi

1. Jofroi et les Coulonneux – Changer de Pays – EPM 986941 (43:12)
2. Si ce n’était manque d’amour – EPM 986952 (43:08)
3. Grenadine Blues – EPM 986954 (42:55)

Onze redactie ontving drie cd’s uit de beginperiode van de Franstalige zanger-liedschrijver Jofroi, geboren te Ath in 1949. Hij treedt in de voetsporen van Julos Beaucarne en maakt in het begin van de folkrevival in de jaren 1970 het mooie weer in zalen en festivals allerhande. Met zijn warme baritonstem en zijn geëngageerde liedjes vindt hij spoedig aanhang bij milieuactivisten en voorstanders van een sobere levensstijl. Hij ligt mee aan de oorsprong van het befaamde francophoniefestival Le Temps des Cerises, dat in de late jaren 1970 een aantal keer werd georganiseerd in Floreffe.
Via een ontmoeting met de Canadese zanger Félix Feclerc wordt hij ook bekend in Quebec en in de andere Franstalige landen. In totaal brengt hij 21 albums en 7 muzikale sprookjes uit. In zijn hele oeuvre dat ruim 200 liedjes bevat, staat de mens en de planeet centraal. Thans woont Jofroi in de Gard (Zuid-Frankrijk) waar hij ook medeorganisator is van het festival Chansons de Parole te Barjac.
‘Changer de Pays’ is de heruitgave van een LP uit 1975 met naast enkele charmante instrumentaaltjes, een reeks poëtische ontboezemingen over lokale feesten, het hunkeren naar beter leven, het noodlot, de sociale ongelijkheid, het niet altijd vrolijke bestaan van de landbouwer, een ode aan de zeelui, het misprijzen en de hebzucht van sommige mensen, brood bakken, het kommerloze bestaan, de behoefte om zijn eigen leven uit te vinden. Uiteraard moet hier rekening worden gehouden met de respectabele leeftijd van de opnamen, de nogal rudimentaire opnametechnieken en de tijdsgeest, antipolen van de ultra-professioneel geproducete opnames van vandaag.
‘Si ce n’était manque d’amour’ dateert van 1976, is meer intimistisch, bevat enkele heropnamen en klinkt overtuigender. De thematiek lijkt wel een kroniek van de dag : een dialoog tussen man en vrouw, de lotgevallen van de schoolgaande kinderen, de liefde, taferelen uit het dorpsleven, een reis naar la douce France, de lenteschoonmaak, tevens een gelegenheid om onze zorgen achter te laten en ons te bevrijden, met een beetje liefde gaat alles beter, gelukkig zijn ergens in het midden van het platteland,  de kluizenaar die alles weet over het lokale leven…
De derde cd ‘Grenadine Blues’ verhaalt de lotgevallen van Jofrois’s beste jeugdvriend Caracho en de grote kikker, een gezongen sprookje zeg maar.
Al bij al is Jofroi een begaafd woordkunstenaar met een aangename stem. Zeker de moeite waard om ontdekt te worden door wie geïnteresseerd is in Franstalige kleinkunst.

René Warny

Datum: May 30, 2017