logo

Hermitage – Alleen de liefde kan u redden

Dandy – 44:00

Hermitage 2-2014 - OKDe kleinkunstformatie “Hermitage” is u wellicht volledig onbekend. En toch begint het verhaal van dit trio eigenlijk al in het prille jaar 2005 en kunnen we ons alleen maar bezorgd afvragen waarom u nog nooit eerder van hen gehoord hebt.
Zanger David/Divan heeft dan een stapel Nederlandstalige liedjes klaarliggen en schrijft zich in voor de Nekka-wedstrijd. Nadat hij geselecteerd is gaat hij op zoek naar muzikanten. In Filip Verheecken (percussie) en Carlo Vandenhende (cello, gitaar) vindt hij wat hij zoekt! Even later tuimelen ze als onbekende groep de finale van deze wedstrijd binnen.
In 2007 neemt de groep een eerste EP op en gaan ze op “slaapkamertournee” doorheen Vlaanderen. In 2010 lanceren ze de campagne ‘Hermitage tegen allen’ en dat brengt de groep ‘op kamp’, ‘op een boot’, ‘in een bejaardentehuis’, ‘in een museum’, etc.
In datzelfde jaar nemen ze deel aan het Amsterdams Kleinkunstfestival, plaatsen zich voor de halve finale, gaan hiermee op tournee, en plaatsen ze zich vervolgens voor de finale waar ze de felbegeerde Publieksprijs winnen.
Tijd dus om in 2011 een eerste cd uit te brengen, getiteld ‘Schaduwliefde’ . Wat volgt is een uitgebreide najaarstournee die de groep langs meer dan 40 theaters in Vlaanderen en Nederland brengt, grotendeels samen met Louise Korthals en Poolvogel, de andere finalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2011.  En in 2013 kwam hun tweede plaat, getiteld ‘Alleen de liefde kan u redden’. Op deze plaat zijn David, Filip en Carlo kwalitatief top en brengen zeer aangename en van betere teksten voorziene liedjes. Liedjes die u raken en ontroeren, en tot nadenken aanzetten. Zo is ‘Eskimo’ een zeer sterk nummer waar ieder van ons zich perfect in kan terugvinden en waarin de dualiteit van elk individu feilloos beschreven staat. Ook ‘Laat het zijn’ verrast, al was het alleen maar door de fijne zang en de perfecte driestemmigheid van de groepsleden.
Het titelnummer ‘Alleen de liefde kan u redden’ is de opener van de plaat, en brengt onmiddellijk de juiste sfeer over. De teksten bevatten vele metaforen zoals in ‘Puppy’, maar ze worden nooit ijl of overdreven wollig en ongrijpbaar.
Carlo is bovendien een begenadigd cellist/gitarist, Filip wordt terecht een ‘percufiel’ genoemd, ritmisch tot in de vele kleine vezels van zijn lichaam en bezieler David is een sterke zanger, staat met veel vertrouwen op het podium en weet het publiek zeer direct aan te spreken. Muzikaal is deze cd dan ook meer dan voldoende rijk en gevarieerd.
De cd ‘Alleen de liefde kan u redden’ is toch een aanrader en als u de kans zou hebben om de groep in levende lijve aan het werk te zien, zou ik zeker niet aarzelen.

Koen Huygebaert

Datum: June 02, 2016