logo

Griff Trio – Yoraré

Home Records 4446109 – 66:06

Griff-Yorare 2014_3Met Yoraré brengt Griff – terug in trio bezetting – een mooie verzameling lokale melodieën. Waar bij de vorige cd’s van de groep de nadruk lag op een goede sound, ongeacht wat de oorsprong was. Bij vele buitenlandse optredens werd gevraagd ook iets “van bij hen” te spelen. Vandaar dus een cd met enkel “Belgische” melodieën. Maar dit doet niets af aan de sound van Griff. Die is nog altijd zeer goed, en hoefde dus niet gewijzigd. Wat wel wijzigde is de samenstelling van het trio. Naast Rémi Decker en Raphaël De Cock vinden we nu Colin Deru in de plaats van Birgit Bornauw.

Deze lange cd – 17 nummers met in het totaal meer dan een uur muziek – brengt een mix van gezongen nummers en instrumentale muziek. Het instrumentarium is als vanouds een combinatie van Centraal-Franse en Ierse doedelzakken en low whistles. Voor het eerst op cd hoor je hier ook drie muchosa’s samen spelen. Geen evidente zaak, voor een instrument dat eigenlijk bedoeld was om alleen te spelen. Hoedje af voor bouwer Jan Soete die deze duivelse zakken gelijkgestemd kreeg.

De nummers mogen dan allemaal gehaald zijn uit archieven, oude liedboeken en dito verzamelingen, toch kregen ze stuk voor stuk een “Griff-jasje” aan. Wie een historisch correcte vertolking verwacht, zal erg ontgoocheld zijn. Wie daarentegen van pittige harmonieën, krachtige samenzang, gewaagde overgangen houdt, wie niet vies is dat men de grenzen van het instrument afzoekt en verlegt, en tegelijk toch herkenbare nummers brengt, badend in de traditie, die zal van de eerste tot de laatste noot van deze cd genieten. Een nummer als “Hanske”, op het eerste gezicht een klassieke oude ballade, wordt zo mooi gebracht, met een erg repetitieve begeleiding tijdens de eerste strofen, waarna alle registers opengegooid worden voor een magistraal tussenspel, om daarna opnieuw in pure zuiverheid te eindigen. Dit is klasse, dit is genieten.

De cd is een pareltje op zich. Hopelijk krijgen we snel de kans om deze heren ook live aan het werk te zien.

Steven Vanderaspoilden

Datum: June 13, 2016