logo

GFVP – LIQA’

Homerecords 4446188  – 53:11
te koop: homerecords.be

GFVP, of voluit Ghent Folk Violin Project is een verzamelnaam voor een heel bijzonder snaren sextet. 3 violen, 1 cello, 1 gitaar en 1 oud. Allen bespeeld door knappe muzikanten die hun instrument door en door kennen, en er zich verschillende stijlen mee eigen kunnen maken. De samenstelling van GFVP is veranderd sinds de eerste cd.  Een viool minder, geen zangeres meer en in plaats daarvan een cello en een oud. Allemaal zijn het virtuozen die hier aan het werk zijn.

We krijgen een mix van traditionele melodieën en eigen composities, allen in een betoverend mooi arrangement, waarin je de hand van meester Wouter Vandenabeele herkent. Het zijn stuk voor stuk nummers die je uitnodigen om stil te luisteren en te genieten. Met een gemiddelde duurtijd van bijna 5 minuten per nummer, krijg je hier ook alle tijd voor. Hemels mooi is bijvoorbeeld de bewerking van het Sefardische Durme Durme, of de nieuwe interpretatie van de Vlaamse traditional ‘Tatoeage’. Een nummer dat we ook vonden op de eerste cd van GFVP (die trouwens naar dit nummer genoemd was). Het nummer drijft in het begin op een doorlopende cello-bourdon, waar viool, gitaar en oud op soleren om dan samen met de rest in een betoverende finale uit te monden.

GFVP bewijst met deze cd dat er geen grenzen bestaan in de muziek. Als je met je hart speelt, met liefde voor je instrument en je muziek, kan je onvermoed Europees en Arabisch, Scandinavisch en Vlaams samenbrengen in een omvattende schoonheid. Een plaat om te koesteren. En ga ze live bekijken als je kan, het is meer dan de moeite waard.

Steven Vanderaspoilden

Datum: March 16, 2018