logo

Formiga and Cigale

FC01, 43’17”

Rechtstreeks uit een sprookje zouden ze kunnen komen, Formiga and Cigale, twee charmante insecten die hun habitat verlegd hebben naar België. Vanuit de ramen van hun huisjes klinkt steevast het resultaat van hun noeste arbeid: gearrangeerde, traditionele muziek met een Catalaans, Frans en Schots accent. In 2010 hebben ze elkaar ontmoet in Brussel. Het was onmiddellijk duidelijk dat beiden op gelijke golflengte zaten.

Eva Genniaux (La cigale of krekel uit Frankrijk op harp) speelt de harp is thuis in het experimenteel musiceren.

en Anna Amigo Vilalta (‘la formiga’ of ‘mier’ uit Catalonië, eveneens op harp, bouzouki en doedelzak ). Met viool, zang, harp, bouzoui en percussie brachten ze in 2012 hun eerste EP “Made in Brux” uit. 4 jaar later brengen de dames eigen werk en traditionele muziek.

Hun project (en deze cd) is een reis door Europa met ingrediënten uit de traditionele muziek die ons continent rijk is. Als moderne troubadours wil dit duo de muziekstukken  kneden en hervormen tot deze voldoen aan hun wensen. Met teksten over prinsessen, oorlog, onmogelijke liefde, een moeder die haar dochter vergiftigt, de wind onder een kilt en door de duivel bezeten gigues, neemt Formiga and Cigale je mee op hun al dan niet ingebeelde avonturen. Deze neoklassieke muziek en folk heeft een hoek af. Dat zet alles open voor een geëntertaind live concert.

Dirk Fraeyman

Datum: March 27, 2017
Tags: