logo

Floating Sofa Quartet – The Moon We Watch Is The Same

GO’ Danish Folk Music – GO 1116 61:17

In Scandinavië blijft de in de traditie verankerde muziek springlevend. Getuige daarvan dit louter instrumentale schijfje van Floating Sofa Quartet, een aardig folkgroepje van vier jonge muzikanten uit Denemarken, Zweden en Finland. Het gezelschap ontstond in 2013 toen de leden elkaar ontmoetten op de jaarlijkse Nordtrad-conferentie, waaraan ze deelnamen in het kader van hun muzikale studies aan respectievelijk de Deense Nationale Muziekacademie, de Zweedse Academie voor Muziek en Drama en de Finse Sibeliusacademie. Toen ze op een zonnige namiddag aan de oevers van de Vilnia-rivier zaten te jammen, dreef er plots een dood varken voorbij dat ergens leek op een sofa. Zo was de naam van de groep geboren.
Met diatonisch accordeon, harmonium, viool, houten fluit en contrabas spelen deze twee dames en twee heren eigen composities, al dan niet gecombineerd met enkele traditionals uit hun regio’s. Hun muziek klinkt opgewekt en baadt in de traditie. Inspiratie ervoor vonden ze tijdens een fietstocht op een zonnige zomeravond, in de frisse Noordzeewind en mistige regen, in de drukte van de Zweedse zeehavens, maar ook in een sombere ballade over een boze stiefmoeder die haar stiefdochter herhaaldelijk behekst. Het titelnummer draagt als boodschap dat de afstand tussen twee geliefden vervaagt als ze allebei vanop hun eigen plek naar de(zelfde) maan kijken. De componisten van het Floating Sofa Quartet geven trouwens nog meer boodschappen mee : ga voor je dromen, trotseer de regen en je zal zien dat je zelfs tijdens de guurste wintermaanden in jezelf een onoverwinnelijke zomer zal vinden.
Opgewekte Deense, Zweedse en Finse polska’s wisselen af met vrolijke walsjes, innige trage wijsjes en eigengereide, aan filmmuziek verwante deuntjes, steeds aantrekkelijk en vaardig gespeeld.
Verrukkelijk album.

René Warny

Datum: May 30, 2017