logo

Elles s’y promènent – C’est la voix de la terre

Homerecords.be – 2015, 51:33

elles s'y promènent - C'est la voix de la terreIn grootvaders tijd werd gezongen over deernen en knapen, jagers en wolven, knechten en dienstmaagden, molenaarsvrouwen en molens, herderinnen en kasteelheren, soldaten die naar de oorlog trokken en hun vrouwen die – trouw of soms iets minder trouw – op het thuisfront achterbleven, en over nog veel meer. Al die verhalende liederen en treurzangen zijn een afdruk van de ziel van een land, de stem van de aarde… Via deze rode draad bewandelt het Waalse zangduo ‘Elles s’y promènent’ het pad van de Franstalige traditionele liederenschat. Voor hun tweede werkstuk kregen Florence Laloy en Christine Lurquin opnieuw muzikale steun van Luc Pilarz op viool en, nu ook, van de Mexicaanse percussionist Osvaldo Hernandes-Napoles.

Ze kozen liederen uit Bretagne, de Limousin, de Ardèche, de Auvergne, de Berry, de Bourbonnais, Henegouwen en Quebec, maar eveneens enkele hedendaagse composities, o.m. van Christian D’Huyvetter en Florence Laloy. Andermaal treden ze in de voetsporen van hun grote voorbeeld, Evelyne Girardon, de stuwende kracht achter het doorgeven van de Franse orale traditie. Elk van de 16 liederen op dit pareltje krijgt een eigen arrangement mee, zowel solistisch als harmonisch, a capella en instrumentaal. De stemmen van beide dames passen uitstekend bij elkaar en ook de vindingrijke muzikale inbreng van maestro Pilarz op viool en van percussiewizard Hernandez-Napoles levert een extra dimensie aan dit met veel bezieling en eerbied voor de vocale traditie gerealiseerde opus.

Het fraaie hoesje en inlegboekje zijn bijzonder geslaagd. Een dikke proficiat aan deze twee getalenteerde zangeressen en hun muzikale kompanen voor de aanzienlijke waarde die zij, met hun prima bewerkingen, toevoegen aan het weelderige liederenpatrimonium uit een ver en nabij verleden.

René Warny

Datum: September 11, 2016