logo

Eléonor – Vive

I-C-U-B4-T CUP8063

Zangeres Elly Aerden schittert in deze tweede cd van Eléonor. Net als bij de vorige zijn de teksten in het Latijn, met uitzondering van het Spaanse Ay Carmela en het Portugese Minha aldeia, op tekst van Fernando Pessoa. Vive brengt je in een zachte stemming, die nu eens zuiders-melancholisch, dan weer jazzy aanvoelt. Veel van de sfeer komt door de prachtige vertolking  door een keure aan instrumentalisten, en de mooie arrangementen. Doordat de teksten in het Latijn zijn – een taal die slechts door weinigen actief beheerst wordt – wordt de stem volledig als een bijkomend instrument gezien, dat hier voor de hoofdmelodielijn zorgt. Het is slechts als je het boekje bij de hand neemt – overigens prachtig vormgegeven door Osama Abdulrasol – dat je de teksten van dichterbij gaat bekijken.  Je krijgt telkens de originele versie, een Engelse en een Nederlandse vertaling.
Een opvallende nummer is de mooie bewerking van La Bohème van Charles Aznavour. Ah Bohemia, zoals de titel nu luidt, blijft dicht bij het origineel, maar brengt toch een extra toets, door de Latijnse tekst, door het stemgeluid  van Elly Aerden en het mooie arrangement van Karel Ceulenaere.
De productie van deze cd lag in de handen van Wouter Vandenabeele. Hij heeft er een mooi werk van gemaakt. Voor de liefhebbers van fado en jazz, van wereldmuziek en nieuwe melodieën, van teksten van vandaag en van 2000 jaar geleden. Vive zal veel mensen aanspreken.
Steven Vanderaspoilden

Datum: March 27, 2017