logo

Ed Kooyman – Met juffra toertjes en heel den hannekesnest

 

DOREMI – 201501 – 49:04

Ed Kooyman - met juffra toertjes en heel den hannekesnestDe Antwerpse dialectzanger Ed Kooyman (67) staat intussen al 45 jaar met zijn banjo op het podium. Sinds zijn eerste album in 1973 trad Ed Kooyman meestal op met gitarist en zanger Herman Van Haeren, met wie hij een aanstekelijk en complementair duo vormde. Samen maakten ze acht platen. Herman stopte ermee in 2014 en dus moest Ed alleen voort.

 

Hoewel… op Eds nieuwe cd ‘Ed Kooyman met juffra toertjes en heel den hannekesnest’, die in september 2015 werd voorgesteld, is een belangrijke rol weggelegd voor ‘juffra toertjes’, oftewel Eds dochter, Lien Kooyman. Lien zingt en bespeelt diverse instrumenten. Je kan haar kennen van de groep Kandoris, de driestemmige countryladiesband. De ‘hannekesnest’ bestaat uit Liens partner Bart Vanpeteghem op gitaar en op contrabas Frank Bierque, ooit oprichter van bluegrassband Rawhide. Gastmuzikanten Pol Depoorter (snaren), Wiet Van de Leest (viool) en Walter Mets (drum) zorgen er mee voor dat de cd muzikaal vlot gesmeerd klinkt. De andere dames van Kandoris, Laura Vercruysse en Els Peeters, zingen mee in het achtergrondkoortje.

 

De cd bevat o.a. twee oude bekende vertalingen van Ed die een modern jasje kregen. Het zijn ‘Kongee’ en ‘Het bed van ons moemoe’. Ook de traditional ‘Daarboven in dat vensterke’ kreeg er een plekje op. Verder bevat de cd vooral nieuwer en zelfgeschreven werk. Hieruit blijkt dat Ed Kooyman meegaat met zijn tijd. Naast liedjes over zijn kleinkinderen neemt het milieu een belangrijke plek in met nummers als ‘Een druppeltje olie’ en ‘Nergens anders naartoe’. ‘Onthaasting’ is de boodschap in ‘Mierennest’ en in het lied over Eds overbuurman ‘Corneel’. In ‘Babel’ klinkt de verdraagzaamheid door. ‘Bonus’ beklaagt het lot van een artiest maar concludeert met ‘ik doenet zoe geire’.

 

Ed schrijft ludieke en herkenbare teksten, op zijn stem zit nauwelijks sleet. In zijn melodieën blijft hij trouw aan zijn countryroots, waarin het ritmische banjospel een centrale plaats inneemt. De cd is opgenomen in eigen beheer. Hij is te verkrijgen via de website en via liveoptredens. Het geld dat je ervoor betaalt verdwijnt naar de Kooymaneilanden. Ga er gerust eens naartoe, want als Ed zich tijdens liveoptredens van zijn humoristische kant kan laten zien, is hij nog steeds op zijn best.

 

Stella Van Hofstraeten

Datum: July 22, 2016