logo

Duo Lagrange Rutkowski & Friends – Cork By Night

Eigen beheer – DUO02 – 55:35

Duo Lagrange Rutkowski & Friends - cork by night‘We reizen om te leren’ is een deuntje dat zich ergens in mijn geheugen genesteld heeft. Maar bij het Duo Lagrange Rutkowski heeft het echt wel resultaat opgeleverd. Dit getalenteerde Franse duo wist zich al goed uit de slag te trekken op accordeon, doedelzakken en fluitjes, maar een trip naar Finland, Ierland, Schotland en Canada heeft hen zeker geen windeieren gelegd.

‘Cork by night’ zou kunnen laten vermoeden dat het tweetal blijft hangen in het Ierse zuiden. Niets is minder waar. Hoewel de cd op gang wordt getrokken met jigs en reels op uillean pipes, geeft de accordeon toch al een licht Franse toets aan. En met een ‘bourrée in drie worden’ we vrolijk naar het vasteland gebracht. Voor de dansende lezers onders ons is deze cd trouwens een echte aanrader, je voelt meteen dat de accenten en het tempo ideaal zijn om de benen los te gooien.

Gaël et Sébastien nodigden enkele vrienden uit om hun steentje bij te dragen. Op die manier halen ze samen herinneringen op van nachtenlang samen spelen. Caoimhín Vallely (piano), Kieran O’Hare (uilleann pipes), Pat Broaders (bouzouki), Liz Knowles (viool), Ronan Pellen (cister) en François Breugnot (viool) maken het samenspel compleet. Niemand experimenteert met effecten, beats of elektronica. Daar is op zicht niets mis mee, maar om elk instrument in zijn volle puurheid tot zijn recht te laten komen, is er toch wel wat talent nodig. En laat dit bij deze duidelijk zijn, daar ontbreekt het deze kerels niet aan.

Mieke Evenepoel

Datum: June 24, 2016