logo

Draupner – Hälsingland

Dimma Sweden DIS017 – 47:49

Draupner 2-2014Net als de ring van oppergod Odin, heeft ook de groep Draupner iets magisch. Elke nacht ‘dropen’ er naar verluid acht nieuwe ringen van het mythologisch juweel af. Het Zweedse trio slaagt er in telkens weer nieuwe versies van oude melodieën uit hun instrumenten te laten druppelen.
Hun laatste album Hälsingland verwijst naar een streek waar men elkaar met veel plezier de loef probeerde af te steken. Al was het maar door hun boerderij van meer ramen te voorzien dan de buren. Maar bij deze niet meer zó jonge, maar wel energieke muzikanten, is het vooral de gezelligheid die van de streekgebonden muziek uitgaat. Met veel plezier en gevoel geven Henning Andersson (viool), Görgen Antonsson (viool, vijf-snarige viool) en Tomas Lindberg (gitaar en mandola) muzikale gestalte aan Hälsingland. De combinatie van instrumenten is allerminst verrassend, ook de melodieën komen eerder vertrouwd dan vernieuwend over. Maar tegelijkertijd ervaar je als luisteraar zo’n energieke natuurlijkheid dat je alleen kan besluiten dat de walsen en polskas even tijdloos en mooi zijn als een zonsondergang bij één van de vele meren in de Zweedse bossen.
Dit trio zal dit jaar zijn twintigjarig bestaan vieren. En omdat we van een cliché niet vies zijn: ze mogen er gerust nog eens twintig bijdoen.

Mieke Evenepoel

Datum: June 02, 2016