logo

Dougie MacDougall of Alturlie and Special Friends – At the End of a Perfect Day

Brechin All Records – CDBAR028, 60:59

Op talent staat geen leeftijd. Dit is het debuutalbum van de achtentachtigjarige (!) Schotse accordeonist Dougie MacDougall.
Dat de cd er nu pas is gekomen, is te wijten aan het feit dat deze bekende figuur uit de Highlands ruim een halve eeuw actief was in de zalmvisserij. Een foto van zijn visserijstation in Alturlie, nabij Inverness, prijkt op het hoesje van deze langverwachte schijf.
De kwieke man heeft overigens al een rijk gevuld leven. Op amper achtjarige leeftijd startte hij met de eenrijige melodeon en de doedelzak. Spoedig mocht hij meespelen met de lokale pipe band. Na zijn legerdienst trad hij vooral op als accordeonist met zijn eigen groep. Na zijn huwelijk werkte hij als zalmvisser in de zomer en als bosbeheerder in de winter. Hij kocht en verbouwde een huis in Alturlie, kreeg zes dochters en speelde nog sporadisch muziek. Maar uiteindelijk liet Dougie zich overhalen om een cd op te nemen en het resultaat mag er zijn!
Familieleden van verschillende generaties spelen mee : zijn broer, zijn schoonzus, zijn schoonzoon, zijn neven en zijn kleindochter.
Verder wordt hij begeleid door een legertje vrienden van Schotse dansorkesten. Je hoort dus ook pianoaccordeon, mandola, banjo, viool, keyboard, gitaar, fluit, bas en drums. Dit alles zorgt voor een onweerstaanbare sound die iedereen aan het dansen krijgt. Uiteraard staat de virtuoze accordeonist centraal in dit ruim een uur durend muzikaal festijn met twintig opwindende reels, meeslepende jigs, feestelijke marsen, bruisende hornpipes, vlotte polka’s, lieftallige walsjes, pakkende slow airs en zelfs een ontroerend lied gezongen door Dougie’s kleindochterjte. Dougie MacDougall bespeelt een drierijige knoppenaccordeon in de typisch Schotse dansstijl, ietwat archaïsch, maar boordevol charme.

René Warny

 

Datum: September 26, 2017