logo

Den Appel – Appelfolk

Appel rekords APR 1363 – Cd1: 71:00, Cd2: 66:38

Den Appel - Appel FolkErgens begin deze eeuw, begon Den Appel met zijn eigen platenlabel, ‘appel rekords’. Als staal van wat er de laatste 5 jaar bij hen uitgebracht is, komen ze nu met de dubbelaar ‘Appelfolk’. We krijgen op twee schijfjes van elk ruim een uur, een mooi overzicht van wat folk vandaag in Vlaanderen betekent. We merken meteen dat dit een zeer gevarieerd landschap is. Een aantal nummers komt uit de traditie, veel andere zijn nieuwe composities. Maar deze laatste zijn vaak wel op de traditionele (dans)vormen gebaseerd. Het mag duidelijk zijn dat deze folkgroepen hun geschiedenis kennen.

Muzikaal is dit een zeer gevarieerde cd. Je vindt er van alles in terug. Van een intimistische mazurka van Snaarmaarwaar tot het betere percussiewerk van Lokomotiv. Traditionele Keltische songs van Moragh, Comas en Shantalla, of een nieuwe tekst op oude Zweedse muziek van Soetkin Collier. We gaan van een fest-noz met Triple-X naar een lokaal bal met de beste balgroepen die Vlaanderen vandaag te bieden heeft. We krijgen ook 2 nummers die voor het eerst op cd verschijnen. Een nummer van Elanor (hun eerste cd komt uit in 2016) en een van Variomatic, die hun eersteling eind dit jaar uitbrachten.

Het moge duidelijk zijn dat Appelfolk niet onder één hoedje te vangen is. Dat verwacht je ook niet van een compilatie-cd. Maar het is zeker een aanrader voor iedereen die een beeld wil krijgen van wat er de laatste vijf jaar bij ons aan moois is verschenen.

Steven Vanderaspoilden

Datum: July 22, 2016