logo

De Garre van Kornee – De Garre

Eigen beheer – 44:36
Te koop: www.degarrevankornee.be

Hoewel ze al lang als groep bestaan, en nog langer samen spelen, is dit de eerste cd van dit vijftal. Stuk voor stuk rasmuzikanten, op een veelheid van instrumenten, brengen ze met deze eersteling een prachtige, gevarieerde plaat, waar duidelijk veel tijd en werk is ingestoken. Centraal staan de stem en de teksten van Mariken Boussemaere. Het is inderdaad een cd met hoofdzakelijk gezongen nummers. Elf van de twaalf om correct te zijn. Nummer 12 (Le Petit Bois Martin) is een leuke, traditionele wals als ode aan de plek waar de groep zich terugtrok om deze cd voor te bereiden.
Gezongen nummers, dus. De melodieën zijn allemaal traditioneel, de teksten deels. Een aantal werden geschreven door Mariken Boussemaere en worden door haar in haar Boezingse moedertaal gezongen. De teksten zijn opgenomen in het boekje, en voorzien van een Engelse vertaling, wat meteen een internationale ambitie verraadt.
De Garre is een mooie, zeer gevarieerde cd. De melodieën zijn traditioneel maar niet oubollig, de arrangementen zijn prachtig uitgewerkt, aangepast aan het rijke instrumentarium. De baritonsax van Johan Fernand Decancq zorgt bij de uptempo nummers voor de nodige drive, hierin ondersteund door de percussie van gastmuzikant Jo Zanders. Veel nummers zijn dansbaar (De Garre heeft de reputatie een zeer goede balgroep te zijn), maar in de eerste plaats is het toch de bedoeling er naar te luisteren. De teksten zijn verhalend, maar nodigen uit om dieper na te denken. De arrangementen zijn zoals gezegd erg verfijnd en tonen het meesterschap van de muzikanten. Bart De Cock (doedelzak en nyckelharpa), Hans Quaghebeur (diatonisch en chromatisch accordeon, draailier, mondharp, snarentrom), Dirk Verhegge (gitaar, dobro en 5-string banjo) en de reeds hoger vermelde Mariken Boussemaere (zang, dwarsfluit en autoharp) en Johan Fernand Decancq (sopraan- en baritonsax, doedelzak, schalmei) zijn stuk voor stuk boeiende muzikanten om naar te luisteren. Ze bieden je met deze eerste cd een schat aan nummers om van te genieten.

Steven Vanderaspoilden

Datum: December 17, 2018