logo

Curly Strings – Üle Ilma

Eigen beheer – 46:58

Curly Strings - Üle IlmaWaarom het vaak klikt tussen landgenoten en Esten, kan ik niet echt verklaren. Maar dat Curly Strings op hun Vlaamse tournee erg gesmaakt werd, staat buiten kijf. Hun groepsnaam maakt het niet moeilijk om je enkele krullenbollen voor te stellen, tokkelend en strijkend op een stel snaarinstrumenten. Als je dan ook nog weet dat ze wel eens aangekondigd worden onder de noemer ‘Nordgrass folk’ heb je meteen een beeld van dit kwartet. Hun debuut-cd Üle Ilma, wat ‘Over de hele wereld’ betekent, bevat eigen nummers en traditionals waar zonder gène allerlei invloeden in slopen.

Het Estse viertal besloot na een jarenlange vriendschap ook op muzikaal vlak de handen in elkaar te slaan. Hun mosterd halen ze uit de Estse traditie, maar ook uit Scandinavische muziek of Amerikaanse Bluegrass. In elk nummer herken je duidelijk hun stempel, maar die eigenheid mag zeker niet geïnterpreteerd worden alsof je het met twee nummertjes wel gehad hebt. Op aanstekelijke wijze geven Eeva Talsi (viool en zang), Villu Talsi (mandoline en zang), Jalmar Vabarna (gitaar) en Taavet Niller (kontrabas) het beste van zichzelf. De stemmen klinken niet geschoold of afgeborsteld, maar de oprechtheid en de meerstemmigheid bij het zingen in combinatie met hun knappe snarenkapriolen, ademt kwaliteit uit.

Ik hoop dat ze zich bij het Ests en hun typische instrumentarium houden, al zijn dat volgens mij waarschijnlijk de enige elementen die een werelddoorbraak in de weg staan.

Mieke Evenepoel

Datum: June 24, 2016