logo

Cafe Lotti – Nando Citarella, Stefano Saletti, Pejman Tadayon

CL001, distribuzione Materiali Sonori, 51’02’’

Als je weet dat Cafè Loti een bestaand café is in Istanbul, dan kan je onmiddellijk de vertolking van Nando Citarella, Stefano Saletti, Pejman Tadayon een plaats geven. Deze cd is een pareltje voor mensen die van oude muziek kunnen genieten. De klassieke manier van musiceren wordt hier omgeruild voor een beleving, waarbij het gewone volk de oude routes volgt met lichaam en ziel. Dit trio biedt een reis aan die begint in Spanje. Maar op weg ontmoet je o.a. Franse troubadours en we zingen populaire muziek in Napels. In Zuid-Italië is de zang in het Sabir. Via de oude zijderoute kom je tot in het oude Perzië.

Een repertoire met o.a.originele composities, variërend van liederen van de Spaanse Sefardische traditie, over middeleeuwse Cantigas, tot stukken van klassieke Perzische muziek, madrigalen, tarantella, populaire ballades en liederen van vrijheid. Een muzikaal feest dat de Middellandse Zee kruist op de routes van de oude reizigers. De oude bezetting kleurt het temperament waarmee de muzikanten als levendige reizigers deze klassieke reis hernemen. Er is hier geen sprake van een archaïsche benadering. De muziek vertaalt zich onmiddellijk in bestaande, herkenbare beelden op je netvlies.

De Cafè Loti wil het ritueel van de vergadering doen herleven en de muzikanten maken van de Cavea  Het auditorium een nieuwe symbolisch plein van de Middellandse Zee.  De melodieën waren op reis, evenals de reizende instrumenten en ritmes. Deze kennen geen grenzen. Zo evolueert dit allemaal tot een nieuwe muziek die in staat is het leven in een nieuw daglicht te plaatsen. Het sleept de toehoorders mee.

Zoals gebeurde in de oude Loti Café in Istanbul wanneer reizigers gestopt om te praten, wordt je hier zelf meegenomen op een taal van de muziek waar de ontmoeting met een ander enkel jezelf verrijkt. Een sterke aanrader voor liefhebbers.

Dirk Fraeyman

 

Datum: March 27, 2017
Tags: